Å lære er å endre adferd

Å lære er å endre adferd

Voksenpedagogikk. Smak litt på ordet. Hva tror du det innebærer? Pedagogikk er jo noe de driver med på barneskolen. Du vet, disse lærerne som får barna våre til å lære det meste om det vi synes de trenger å vite noe om for å greie seg godt i livet. Men pedagogikk for voksne? Er det så spesielt?

Ja, faktisk er det nettopp det. Spesielt i forhold til den pedagogikken som brukes på barn. Bare selve ordet pedagogikk peker på at fagområdet handler om barn. Hva er da spesielt for den pedagogikken vi som jobber med voksne «elever» benytter oss av?

Tenk et øyeblikk på deg selv. Hva skal til for at du lærer deg å gjøre ting på en ny måte? Hvis du alltid har spist brødskiver til frokost for eksempel. Hva kan få deg til å endre denne vanen? Kan noen tvinge deg til det? Motivere deg? Blir det vellykket hvis du bestemmer deg for å begynne å spise bare kokte egg hvis du ikke elsker kokte egg? Hvis du er lagd slik som meg, blir dette bare et blaff. Du er tilbake i de gamle vanene fortere enn du rekker å si kransekake.

Du lykkes

Men noen ganger greier du faktisk å endre vanen. Har du lagt merke til hva som har skjedd i forkant da? I følge teorien skal dette skje i de tilfellene endringen er kommet som resultat av et behov fra deg selv. Hvis du løper etter bussen hver dag fordi du ikke husker hvor du la nøklene dine, er det stor sjanse for at du hopper på det tilbudet om nøkkelskap som poppet opp på Facebooksiden din, eller at du skriver deg på lista til Feng Shui-eksperten som tilbyr gratis ryddetips, OG husker å henge nøklene på plass med en gang du kommer hjem. Og hvis du får vondt i magen av å spise de brødskivene dine, men har det bra når du spiser kokte egg, skal det mye til for at du går tilbake til å spise brødskiver til frokost selv om det er både lettvint og godt.

Du hører ikke på meg før du finner ut at jeg kan hjelpe deg med å løse et problem. 

Nytteverdi

Et viktig prinsipp innenfor voksenpedagogikken er altså at voksnes læring styres etter om innlæreren («eleven») ser nytten i det han lærer. For deg og meg vil det si at jeg kan mase vettet av meg om vitaminer, mineraler og antioksidanter uten at du har lært en eneste liten ting. For det som avgjør om du lærer, i dette tilfellet bestemmer deg for på en eller annen måte å øke inntaket av disse viktige næringsstoffene, vil være om du faktisk opplever en fordel av å gjøre det. Jeg kan fortelle deg om alle helsefordelene du kan få, og du kan til og med nikke og si deg enig med meg, men så i neste omgang fortsette å gjøre som du alltid har gjort. Et godt eksempel på dette er alle kampanjene som skal få oss til å spise sunnere og bevege oss mer. Hvis vi ikke ser behovet, vil vi fortsette å sitte i sofaen og spise ferdigmat og godteri. Kommer jeg til å legge på meg og pådra meg livsstilssykdommer, sier du? Neida, ikke denne dama, nei! Jeg har det helt utmerket! Det pirker litt i samvittigheten, men ikke nok til at du endrer vaner. Kanskje du begynner å bevege deg litt mot en endring hvis det begynner å plage deg at du sovner under yndlingsprogrammet eller at du ikke har energi til å være sammen med barna (eller barnebarna) dine, men det er ikke sikkert at det er nok. De fleste av oss vil ikke endre adferd før det brenner skikkelig under føttene på oss, type hjerteproblemer eller en konstatert livsstilssykdom.

Det jeg prøver å si er altså at for å bryte dine vaner og rutiner, må du ha et behov og et brennende ønske om å gjøre noe på en annen måte. Du må vite at du kommer deg vekk fra noe, løser et problem, hvis du skal ta action.

Du vil mislykkes

Men så har vi alle de gangene du har prøvd, virkelig prøvd, å endre vaner og rutiner uten å greie det til tross for at du opplever både behov for og fordel av endringene. Hva har skjedd da? Du kan jo prøve å stille følgende spørsmål: «Hva skjedde forrige gang jeg prøvde på dette?» Har jeg rett når jeg sier at svaret du kom frem til var at du mislyktes? Altså, hvis du har prøvd å slanke deg 100 ganger uten å lykkes, er sjansen stor for at du heller ikke greier det den 101. gangen. Eller hvis du, stolt og fornøyd, babler i vei på engelsk. Og så kommer din 17-årige sønn med kommentaren «du, det der høres skikkelig kleint ut, det ligner ikke på engelsk, i hvert fall». Hvor stor sjanse er det for at du snakker engelsk med sønnen til stede neste gang? Nærmere null, ikke sant?

Alt dette handler om tidligere erfaringer. Har du en dårlig erfaring med læring, er det stor sannsynlighet for at du vil yte  motstand mot å lære eller gjøre noe tilsvarende en annen gang. Motsatt gjelder det at har du god erfaring med noe, at du gjorde noe som var vellykket, vil du gjerne gjenta suksessen. Dette betyr at du trenger en eller annen form for stimulering som kan hjelpe deg til å bryte de negative forventningene. Enten om du får hjelp av en mentor, eller at det plutselig skjer noe nytt som gjør at du ser på saken med nye øyne. I tilfellet med engelsken, kan det være noe så enkelt som at du MÅ prate, og så blir du plutselig forstått.

Å endre adferd

Reklame Nemi svar

Gode produkter

I min bransje, som er nettverksmarkedsføring, hudpleie og kosttilskudd, har det vært og er det fortsatt mye som ikke er bra. Derfor forstår jeg godt alle som er skeptiske. Jeg prøver etter beste evne å vise hvor bra jeg synes firmaet jeg samarbeider med har løst oppgaven med både å skape en business som fungerer og produkter som gjør en forskjell. Men som jeg sa tidligere, jeg kan fortelle, forklare, mase, overbevise og prøve å skape nysgjerrighet til jeg blir blå. Du hører ikke på meg før du finner ut at jeg kan hjelpe deg med å løse et problem.

«Hva kan du hjelpe meg med da?» spør du gjerne. Du kan lese videre ved å følge denne lenken: Kunde eller samarbeidspartner.

ELLER

Du kan få mine aller beste tips for å få bedre energi (det handler om å gjøre livet litt enklere) ved å legge igjen navn og e-postadresse under «Energitips».

Sees vi på innsiden? Har du lest så langt, kan du like gjerne få energitipsene, for det betyr at du er på vei ett eller annet sted ☺

Inspirasjon til teksten er hentet fra foredraget «Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence» av professor i pedagogikk Bjarne Wahlgren. Og hvis du trodde at professorer i pedagogikk var kjedelige, anbefaler jeg å høre på denne mannen. 3 timer gikk veldig fort på en torsdags ettermiddag. Det var både spennende, interessant og morsomt på en gang!

PS. Nå har jeg meldt meg på utdanning i naturmedisinsk hudterapi, så om en stund får du sikkert enda bedre hjelp av meg!

 

 

 

 

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*