Eksem

Eksem

Nevn ordet eksem, og jeg får bilder i hodet av vonde sår og kløende utslett. Og det stemmer at eksem både kan være vondt, sårt og kløende. Men hva er det egentlig?

Eksem er ingen sykdom, men en reaksjon i huden, vanligvis på stoffer som blir påført utenfra eller noe du har spist. Altså en form for allergi. Og er du plaget av eksem, har du sannsynligvis også en disposisjon for andre allergier, for eksempel pollenallergi eller høysnue og astma.

Symptomer

Disse symptomene vil ofte være til stede i større eller mindre grad når du har eksem:

Kløe
Utslett, blemmer eller (røde) flekker
Tørr hud
Opphovning
Rødhet
Betennelser
Økt antall linjer i håndflatene
Fortykket hud
Sprekkdannelser, spesielt på hendene

I tillegg er du ofte følsom for endringer i miljøet som går på temperaturen, kulde, varme (svetting), tørr luft, ulik grad av forurensing og påvirkning av sol. Kjemiske påvirkninger fra for eksempel rengjøringsmidler og kosmetikk er også noe som kan forverre eksemen. Hvis du er en av dem som er plaget, er jeg sikker på at du har god kunnskap om hva som trigger. Hvis ikke, er tiden inne for å finne ut hva du må være forsiktig med.

Siden dette er et tema det er skrevet side opp og side ned om, tenkte jeg at jeg skulle si litt om det som ikke er nevnt andre steder. Og det er hva du selv kan gjøre for å holde kontroll på eksemen. Klima og forurensing har du veldig liten innvirkning på, bortsett fra å holde deg inne (og sørge for et godt inneklima). Vaske seg må man jo også, og mat må man ha. Men du verden så kjedelig det er å holde seg i ro, ikke er det sunt heller, og det kan være veldig slitsomt å være påpasselig med å ikke komme i kontakt med stoffer som utløser eksem. Derfor tenkte jeg at du ville høre litt om det du kan legge til i stedet for det du må holde deg unna (jo da, det er fortsatt en del du kanskje må holde deg unna, men med rette tiltak, tåler du mer enn du tror). Det er forresten forskjell på allergi og intoleranse, det kan du lese mer om i denne artikkelen.

https://tunmed.wordpress.com/2015/08/10/lurt-av-vg-igjen/

Helt kort forklart: Er du allergisk mot noe, for eksempel nøtter, vil du få en reaksjon hver gang du prøver å spise det. Hvis du derimot er intolerant, for eksempel mot melkeprodukter, kan  du med stor sannsynlighet innta litt av det uten å få reaksjon. Reaksjonen kommer først når du får i deg for mye eller om kroppen din samtidig er svekket av noe annet (i pollenperioden om våren, for eksempel).

Egenbehandling av eksem

Så, hva kan du gjøre på egen hånd?

Håndtere stress

For veldig mange vil eksemen forverres av stress. Og da tenker jeg ikke bare på slikt stress man opplever når man har for mye å gjøre og ikke helt har kontrollen på livet. Stress for kroppen kan være mange andre ting også. De mest åpenbare er vel søvnforstyrrelser og næringsmangler. Med næringsmangler mener jeg ikke at du spiser for lite, men at maten du spiser inneholder for lite næringsstoffer. Hvis du i tillegg har en liste med mat du må holde deg unna, kan det være vanskelig å få i seg nok av både vitaminer og mineraler og de livsviktige fettsyrene. Det betyr at det kan være en god ide å ta et balansert vitamin- og mineraltilskudd, samt omega 3 (pass på at du tar ren fiskeolje). Tåler du ikke fiskeolje, er linfrøolje et godt alternativ. Det samme er chia-frø. Husk at du må ha minst det dobbelte av anbefalt dose, gjerne tredobbel i perioder (vær forsiktig hvis du ikke har tatt omega 3 før, ellers kan det bli «Fri Flyt» både her og der. Start forsiktig og trapp opp etter hvert.)

Trening og stress

Trener du mye? Da må du huske på at den viktigste delen av treningen er restitusjonen (det er da kroppen bygger seg opp). Hvis du nærmer deg 50 og trener til Birken, kan det hende du må ta et par grep så kroppen din greier å henge med. Og det handler om å få i seg nok vitaminer og mineraler. B-vitaminene hjelper deg til å holde kroppen i gang, og vitamin C hjelper deg i restitusjonen. Begge disse er viktige for å holde huden frisk også. Har du tatt blodprøver uten å finne mangler, sier du? Husk at legene opererer med et ganske stort normalområde for prøvene, så selv om du ikke har kliniske mangler som kan vises ved en blodprøve, kan det godt hende at DIN kropp må ha betydelig høyere verdier for å fungere optimalt. Både vitamin C og B-vitaminene er dessuten vannløselige, så du må passe på å få i deg nok hver eneste dag. Og siden B-vitaminene virker sammen og er avhengige av hverandre for å fungere, er det lurt å få i seg alle…. Uff, kompliserte greier og mye å huske på, jeg vet. Nettopp derfor kan det være bra å komme for å få en individuell vurdering. Du kan bestille time hos meg et annet sted på siden.

Når jeg legger til at huden vil ha mye sink og musklene er avhengige av magnesium (leggkramper kan være et tegn på magnesiummangel), blir dette litt i overkant av hva jeg anbefaler å gjøre på egen hånd. Selv om bivirkninger av vitaminer og mineraler sjelden er farlige, skal du vite litt om dem for å behandle (deg selv inkludert). Og du, husk at huden din trenger utvendig beskyttelse i kulde og hardt vær (inkludert solkrem). Hver gang, også når du «bare» skal ta en liten ettermiddagstur.

Mat og ernæring

Mat. Et evig diskusjonstema. De klassiske allergiene mot nøtter, jordbær, fisk, skalldyr og slikt, kjenner du sikkert. Du har kanskje til og med vært og testet deg. De mer «moderne» næringsmidlene å holde seg unna, er sukker, gluten og melkeprodukter. Du har helt sikkert fått med deg denne diskusjonen. Hvis du mistenker at noe av dette kan være medvirkende til dine problemer, kan du jo prøve å holde deg unna disse matvarene et par uker (ta en vitaminpille i perioden, så får du i hvert fall ikke mangler). Synes du det er vanskelig, ta kontakt med en kostveileder eller ernæringsterapeut. De har en helt annen kompetanse på hva du faktisk kan spise enn det jeg har. Og som sagt tidligere, det er bedre å ha fokus på det du skal legge til enn det du må ta vekk.

Sukker

Det eneste jeg vil si litt om her, er sukker. For mye sukker kan føre direkte til ubalanser i huden fordi det er med og påvirker hudens pH-verdi. Så det betyr at du bør holde deg unna godteri, sjokolade, søte kjeks, kaker og brus, i hvert fall på daglig basis. Ikke fall for fristelsen å bytte ut sukkeret med kunstige søtningsmidler heller. Det kan like gjerne være noen av dem kroppen din ikke liker.

Hygiene og utvendig beskyttelse

Da gjenstår bare en ting. Såper og kremer. Du har kanskje vært til legen eller på apoteket og fått anbefalt en kortisonkrem. Egentlig synes jeg det bare er en ting å gjøre med den: Kast den. Men jeg skal innrømme at den kan være en god venn i en kort periode (max 10 dager, sies det vel). Problemet med mange av disse kremene, i tillegg til kortisonet, er at de inneholder mineralolje som tørker ut huden. Og da er du inne i en vond sirkel. For tørr hud har en tendens til å klø, og kløing fører til skader. Om du trenger en krem til å beskytte og hjelpe til i gjenoppbyggingen av huden, velg en som gjør nettopp dette. Jeg legger et par linker nederst til gode alternativer. Vær også oppmerksom på at en krem som virker ofte kan gi en sviende eller brennende følelse i huden. Dette er helt normalt, og går som regel over (men alt med måte, selvsagt).

Hygienen er viktig. Velg en såkalt såpefri såpe med nøytral til litt lav pH-verdi (5,5 – 7 pleier å være bra). Fast eller flytende er ikke så farlig, men se også på hva slags konserveringsmiddel som er brukt. Et alternativ kan også være å bruke en håndrens, men da må du passe på at den ikke inneholder sprit.

Parfyme er også noe som kan være et problem for deg som er plaget med eksem. Generelt gjelder, jo sterkere lukt på et produkt, jo større mulighet er det for at det trigger eksem hos en med denne disposisjonen. En annen ting du skal vite, er at hvis det står «parfyme» i innholdsdeklarasjonen, er produktet som regel trygt, for det betyr at det stoffet som er tilsatt ikke er såkalt sensibiliserende. Parfymestoffer som virker sensibiliserende skal oppgis i innholdslisten. Det vil etter hvert ligge en liste her på siden over disse stoffene.

Lenker

Her kommer noen forslag til gode produkter. Disse er etnobotaniske, det vil si at de inneholder virksomme urter. Og du kan trygt prøve dem på hele kroppen! En liten kuriositet må jeg forresten nevne. Hvis du følger linken under, kommer du blant annet til en maske av leire. Historien forteller at de prøvde å lage keramikk av denne leiren, men den har en konsistens og sammensetning som gjør at den ikke er egnet. Det de derimot oppdaget, var at de som jobbet med den fikk veldig myke og fine hender. Tips til deg som er plaget av sprukne hender!

Ta kontakt om du ønsker veiledning i forbindelse med kjøp, så får du 30% rabatt og jeg min del av fortjenesten.

https://www.nuskin.com/content/nuskin/no_NO/products/nuskin/shop_all_products/epoch/body.html

Her er noen gode råd om alternative preparater du kan bruke også, om du foretrekker den naturlige «gjør det selv»-metoden. Jeg har lest, sjekket og kvalitetskontrollert og kan gå god for rådene, selv om noen av dem kan være krevende å gjennomføre.

http://www.healthyfoodhouse.com/12-natural-remedies-for-eczema-rashes-and-a-range-of-persistent-skin-conditions/

Vil du bestille time, gjør du det fra boksen som dukker opp på siden her, eller send meg et spørsmål via kontaktskjemaet. Så svarer jeg etter beste evne og så snart jeg kan.

Kontakt

Eczema is Back

Comments

comments

Speak Your Mind

*