Jeg har så vondt i leddene, er det leddgikt?

Jeg har så vondt i leddene, er det leddgikt?

Nå er det naturmedisinsk hudterapi jeg skal drive med fremover, men av og til kommer det nok noen andre ting her også. I dag var det følgende setning som trigget meg :

«Jeg har så vondt i leddene i hendene, og er veldig redd for at det skal være en eller annen form for gikt, kanskje leddgikt. Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge eller lindre?»

Siden jeg er mer enn gjennomsnittet opptatt av urter, vitaminer og mineraler, måtte jeg bare lage meg ei huskeliste. Jeg har skrevet en artikkel om revmatiske sykdommer også, men den egner seg ikke helt til de nye kunnskapene jeg har fått. Ikke misforstå, det er ingen feil i den, men den er litt mangelfull og inneholder litt for mange produkthenvisninger som sannsynligvis ikke forteller deg noe som helst.

Jeg må også fortelle deg at mye av det jeg skriver om er egne erfaringer, for jeg har hatt min skjerv med vondt både her og der uten at man har funnet noe annet galt enn migrene og høyt stoffskifte.

Bare for å presisere en ting, om du mistenker at du kan lide av en sykdom, er legen den eneste som kan gi deg en diagnose. Det kan være en lang prosess, kanskje du heller aldri finner ut hva smertene dine skyldes. Men du kan også være «heldig» på den måten at diagnosen kan settes etter en enkel blodprøve. Uansett vil veien videre bestemmes av hva legen finner ut. Mens du venter, er det en del ting du kan prøve ut på egen hånd. Jeg skriver også om noen ting det kan være lurt å samarbeide med en terapeut om. Noen leger bruker også denne terapien, men det er ikke så mange av dem i Norge enda.

Hva spiser du?

Først og fremst er det lurt å finne ut om det er noe mat du ikke tåler. Typiske matvarer som inneholder mye syredannende stoff, blant annet kaffe, brus, sukker, svinekjøtt, hvete og peanøtter er ting du kan prøve å kutte ut. Noen sier at sukker og gluten er de store synderne, test det ut hvis du tror det kan ha noe for seg. Noen reagerer også på melk. Prøv å kutte ut melkeprodukter en stund, blir du bedre da, er det bra.

Trodde du tomater var bra?

Trodde du tomater var bra?

Planter i nattskyggefamilien skaper problemer for omtrent 10% av alle som rammes av gikt og revmatiske sykdommer. Du trodde gjerne det var sunt med tomat, chili og paprika, men i tillegg til poteter, kan disse skape en allergisk reaksjon. Tobakk hører også med til denne familien. Forøvrig er det lurt å spise mye grønnsaker, spesielt slike som inneholder mye svovel (løk, for eksempel). Egg og grønne grønnsaker (kål og brokkoli) er også bra. Og mens jeg skrev dette, dukket denne artikkelen opp: http://drjockers.com/sulfur-a-critical-nutrient-for-optimal-health/

Da går vi over til tilskuddene. Reklamene flommer over av tilskudd som skal hjelpe mot leddplager, men sannheten er at det er ganske enkelt.

De viktige fettsyrene

Nummer en tilskudd er omega 3. Helst i form av fiskeojle, ikke tran, for du trenger mye. Jeg er helt oppe i 8 kapsler om dagen, altså dobbel dose, og jeg har hørt om dem som i perioder tredobler. Hvis du ikke tar omega 3 til daglig, kan det være lurt å starte med en liten dose, ellers kan det komme veldig fort ut i andre enden. Olje av for eksempel krill og muslinger er også bra. Bare pass på at du handler et produkt som er lagd for å hjelpe deg, ikke for at produsenten skal tjene mest mulig (det koster som regel litt mer, men er verdt pengene og vel så det). Alternativt linfrøolje eller chiafrø, som er de beste vegetabilske kildene til omega 3. Den viktigste grunnen til at jeg tror du vil ha godt av omega 3, er at det er betennelsesdempende. Og betennelser er som regel en del av bildet.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er også bra. Sink er det viktigste mineralet, men det kan også være at du trenger magnesium. Vitaminene som blir brukt ved ortomolekylær terapi ved leddbetennelser er i hovedsak B3, B6 og C, i tillegg til A (betakaroten), D og E. Generelt er det slik at du alltid skal inkludere C-vitamin, for denne har innvirkning på opptaket av mange av de andre vitaminene, mineralene og antioksidantene. Et sammensatt preparat er mye bedre enn et enkeltstående vitamin eller mineral, så se etter kombinasjoner. Et annet alternativ er å inkludere nøtter i dietten. Bare pass på så du ikke spiser for mye, nøtter er energirike matvarer! Og så må du huske på at tilskuddene du får kjøpt i Norge sannsynligvis er alt for svake til å gi virkning, så du må trosse advarslene på pakken og ta mer enn anbefalt dose. Og det er her du vil trenge hjelp. For vitaminer og mineraler har en bakside, de kan skape forgiftninger. Derfor er det viktig å kjenne til symptomene på overdosering, og ikke ta store doser over lenger tid enn nødvendig (megadoser).

Uansett kan det være et godt sted å begynne å starte med å ta et balansert multivitamin- og mineralpreparat. Sørg for at det er noen antioksidanter der også.

Urter og andre tilskudd.

Du har kanskje hørt om at gurkemeie skal være bra for vonde ledd. Det er neppe noen god ide å kjøpe det som krydder, da du trenger veldig mye for å oppnå virkning, og det er veldig lite av det du spiser som blir tatt opp. Men bruk gjerne gurkemeie i matlaging! Gode tilskudd for leddene inneholder gjerne både glukosamin og gurkemeie. Siden glukosamin virker, må du på apoteket eller til utlandet for å få tak i disse tilskuddene. Salisylsyre, unnskyld, acetylsalisyre, skal også være bra, og det finner du i barken til flere arter av pil (salix) og i grønn bjørkebark (det som er innenfor neveren). Ellers finner du flere preparater på apoteket med acetylsalisylsyre. Her vil sannsynligvis også legen være til hjelp. Ikke vær redd for å ta imot tilbudet om smertestillende i en periode, men sørg for å stelle pent med kroppen i mellomtida, slik at den får sjansen til å bygge seg opp.

Brennesle er bra både for leddene og for å få renset opp i systemet. Noen stoffer i neslen stimulerer til utskillelse av urinsyre, som blant annet kan hope seg opp i leddene. Den reduserer også risikoen for å utvikle nyrestein, noe som kan være en bivirkning av å få i seg for mye sink. Du kan drikke den som te (når du skal bytte ut kaffen likevel), eller lage suppe på den. Tør du, kan du prøve den gamle metoden med å bli pisket med neslen, det skal i følge tradisjonen holde leddsmertene unna flere dager (det er visstnok et stoff i selve nesletrådene som er ekstra virksomt).

En annen urt som virker betennelsesdempende er ingefær. Den er kjempegod å bruke i smoothie, og selvskreven i enhver saus med preg av Østen. Tilskudd finnes også å få kjøpt, hvis du foretrekker det. Ingefær virker også kvalmestillende hvis du ikke tåler de smertestillende medisinene så godt. Og når vi først er inne på bra urter for magen, kan du prøve å få tak i te med anis, karve og fennikkel. Den er helt suveren ved mageproblemer. Det samme gjelder amme-te, som inneholder noen av de samme urtene, i tillegg til et par andre godbiter.

Og når vi først er inne på te, bytt ut så mye som mulig av kaffen med grønn te! Den har noen polyfenoler som helt sikkert vil være bra for deg (smilefjes)

Sånn, ingen produkter er nevnt i denne artikkelen, og det er med vilje. Jeg har min egen butikk der du kan få kjøpt noe av det jeg har nevnt over, da tar du i tilfelle kontakt med meg. Blir du forvirret av alle produktene du ser på apoteket og i helsekosthyllene, kan du avtale en time med meg, så kan du få noen tips om hva du skal se etter. Jeg har prøvd ganske mye, og er en reser på å lese innholdsfortegnelser.

Nytt i januar 2016 er også at du kan bestille alt av vitaminer og mineraler (unntatt jod) fra utlandet uten å bekymre deg for dosen, fordi dette ble fjernet fra legemiddellista. Men det betyr ikke at det er fritt frem, du må fortsatt holde tunga rett i munnen når du bestiller, for mange preparater er tilsatt stoffer som fortsatt står på legemiddellista i Norge, og da får du ikke importert dem ved forsendelse. Det er egne regler om du er på reise.

Vil du ha en god oversikt over produkter som kan hjelpe deg med å beholde en god helse, spesielt rettet mot energinivå, kan du legge igjen navn og epostadresse i boksen et annet sted på siden. Da får du også tips om hva som styrker deg hvis du har gått i «Flink pike-fella» og blitt utbrent.

Del gjerne med en venn hvis du tror andre kan ha nytte av denne artikkelen!

 Name: Email: We respect your email privacyEmail Marketing by AWeber 

Linker:

http://grolangoien.com/revmatiske-sykdommer/

http://rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/urti_dio.htm

 

 

 

 

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*