Eterisk olje av sitron er anvendelig for det meste

Eterisk olje av sitron er anvendelig for det meste

 Name: Email: We respect your email privacyPowered by AWeber Email Marketing Services 

Eterisk olje av sitron er noe av det mest anvendelige du kan ha i hus. Den kan brukes til alt fra rengjøring til avansert hudpleie, via luftrenser og innvendig rens av kroppen. Oljen er noe av det mest bakteriedrepende som finnes. Ulempen er at du kan bli allergisk for den, og den gjør deg mer utsatt for å bli solbrent hvis du bruker den på huden og går rett ut i sola. Det betyr at det er smart å ta noen forholdsregler ved bruk, og siden eteriske oljer er sterke saker som kan forårsake skade ved feil bruk, er det smart å lære mest mulig om den før du kaster deg over denne anvendelige eliksiren.

Eterisk olje av sitron har mange fordeler

De helsemessige effektene er vel dokumentert både gjennom langvarig bruk i ayurvedisk tradisjon og i nyere medisinsk forskning.

Denne imponerende lista skal være en del av de positive effektene sitronolje har på helsa vår, i følge professor i Ayurvedisk medisin, Dr. J.V. Hebbar:

  • Renser og rengjør
  • Tannhelse og middel mot dårlig ånde
  • Bedrer fordøyelsen
  • Tørsteslukker
  • Middel mot magesmerter ved kolikk
  • Lindrer hoste
  • Roer ned magen og lindrer kvalme
  • Forebygger malabsorbsjon
  • Gir næring til huden
  • Fremmer vekttap

Annen bruk

Sitronolje er også brukt til å forhindre kolesterol å bli avleiret i blodårene, samt å forebygge hjertesykdom (dette betyr ikke at det virker, men hvis det nå er et snev av sannhet i det, og det ikke er farlig, er det verdt å prøve, synes jeg).

Etter å ha hørt denne imponerende lista, kan det være greit å vite at sitron først og fremst er en forfriskende, rensende og styrkende olje, og en av de viktigste bakteriedrepende oljene ved en hvilken som helst infeksjon eller for å forhindre forråtnelse. Det betyr at oljen er perfekt for å få det gullende rent på badet eller kjøkkenbenken (ja, den tar både kalkavleiringer og gjenstridige flekker). Den brukes også som konserveringsmiddel i mat og kosmetikk.

Du har kanskje brukt dampbad med peppermynteolje fro å få puste bedre når du er forkjølet. Legger du til en dråpe eller to med sitronolje, øker sjansen for at du tar knekken på viruset ganske raskt.

Hvorfor skal vi bruke en hel masse penger på å kjøpe den eteriske oljen, hvorfor kan vi ikke like godt spise sitroner, tenker du kanskje nå. For det første, sitronolje er en av de rimeligste eteriske oljene. 15 ml olje av god kvalitet koster rundt 150 kroner. Og for å få den samme effekten av sitron, må du kjøpe 40 stk. Dessuten, oljen presses av skallet, så hvis du skal få den samme effekten, må du faktisk bruke hele sitronen. Juice eller fruktkjøtt holder ikke. Et godt tips er selvsagt å legge båter eller skiver av sitron i vann og drikke dette, men du er fortsatt langt unna å få samme effekt som du får av oljen. Derfor sier jeg «Ja takk, begge deler», og tenker at sitronvann smaker godt og gjør at jeg drikker mer vann samtidig som det er litt sunnere enn «bare» vann. Du kan selvsagt også dele en sitron i to og vaske med den. Erfaringen er bare at oljen både er mer effektiv og enklere i bruk. Så for meg er valget enkelt. Oljen må vi ha!

Litt vitenskap

Nå kommer dessuten noe litt teknisk, det som er det aller viktigste. De viktige polyfenolene, som er  noen av de effektive virkestoffene i sitron, finner vi den største konsentrasjonen av i det hvite i skallet. Oljen presses nettopp av skallet (som jo i utgangspunktet er et avfallsprodukt, tenk miljø), og hvis du kjøper en olje av god kvalitet, er mesteparten av disse stoffene tatt vare på.

Innen medisin, både tradisjonell og vestlig, har en av disse (rutin, det finnes en medisin du kan få på resept med dette virkestoffet) vist seg effektiv i behandling av skadde årer og ved væskeansamlinger i beina. Ja, vann med sitron i er vanndrivende og rensende.

Vil du ha en plakat du kan laste ned med mange gode tips om praktisk bruk av sitronolje, skriver du navnet ditt i boksen under.

Samtidig får du også oppskriften på rensedrikk med sitron og et par andre godsaker i.

Advarsel

Denne artikkelen er kun ment som informasjon, og forfatteren tar ikke ansvar for eventuelle medisinske eller andre påstander.

Eterisk olje av sitron kan være sensibiliserende og allergifremmende, så hvis du mistenker allergi, skal du ikke bruke oljen. Bruk hansker ved rengjøring. 

Oljen er fototoksisk og kan gjøre huden mer følsom for sollys. Bruk den ikke hvis du skal ut i solen innen 12 timer etter påføring.

Bruk aldri sitronolje ren på hud.

Kilder:

http://draxe.com/lemon-essential-oil-uses-benefits/

Aromaterapi, Hilt & Hansteen 1998

Eterisk olje av sitron

Eteriske oljer er beskrevet i denne boka

Comments

comments

Speak Your Mind

*