8 kjennetegn på frisk hud

8 kjennetegn på frisk hud

Kjennetegn på en sunn og frisk hud

Du hører meg snakke mye om hudhelse, og at alle har muligheten til å oppnå en sunn og frisk hud.

Men hva betyr det egentlig at huden din er frisk?

Vet du hva du skal se etter, eller er huden noe som bare er der uten at du legger så mye vekt på annet enn hvordan den ser ut?

Du har også hørt meg si at huden er visittkortet ditt. Ansiktshuden er noe av det første vi ser når vi møter en person, og hvordan den kommer til uttrykk har mye å si for førsteinntrykket du gir. Selvsagt er det andre ting som spiller inn, men har du en fin og frisk hud, får du en del gratis.

Fra ulike hold har vi mange ulike karakteristikker av hud. Den kan være

 • glatt
 • brunbarket
 • rynete
 • slapp
 • stram
 • fast
 • tørr
 • fet
 • fregnete
 • kvisete
 • fortykket
 • ujevn
 • ru
 • sensitiv

og mange andre ting. Men har du lagt merke til at nesten ingen av beskrivelsene forteller noe om hvordan huden er når den er frisk?

Jo da, men jeg VET jo når huden min er frisk!

Ja, vet du egentlig det?

Faktum er at vokabularet vårt ikke helt strekker til når vi skal beskrive det friske. Det gjelder forøvrig også når vi skal beskrive den totale helsa vår. Hva vil det si å være frisk?

Det som også kan være litt skummelt med huden din, er at den tilsynelatende kan se helt frisk ut på overflaten, men skjule skader i de nedre lagene. Dette kan man finne ut ved en hudscanning, der man undersøker de ulike hudlagene med et spesielt kamera.

Her kommer et forsøk på å gi noen kjennetegn på en frisk hud. Det finnes flere, men dette er de viktigste tegnene du skal se etter.

Frisk hud har en jevn og lett rosa farge.

Det gjelder egentlig uansett hudfarge, og skyldes nettverket av blodårer i lærhuden. Du har kanskje hørt om rosa og gul undertone i huden, men det er ikke det jeg snakker om her. Tenk deg babyhud, det er det jeg sikter til. Husk at det finnes mange nyanser av rosa!

Ikke helt jevn hudfarge

Flere nyanser av rosa

Hvis huden din begynner å bli grå eller gul, kan det være et tegn på sykdom, og er noe du bør undersøke videre.

Pigmentflekker er en annen ting du skal se litt ekstra på. De kommer i all hovedsak av to ting, hormoner og for mye sol. Du kan også få brune flekker som ikke er pigmentflekker. De kan ha ulike årsaker, så disse kan det være greit å få undersøkt.

Fregner er du født med, og skyldes at melanocyttene (pigmentcellene) er stavformede i stedet for runde. Lys hud følger ofte med fregnene, så du må være ekstra nøye med solbeskyttelsen. Vær dessuten ekstra oppmerksom på endringer.

En frisk hud har god elastisitet.

Elastisitet kaller vi ofte spenst når vi snakker om huden. Hvor elastisk huden din er, bestemmes av bindevevet. Her ligger cellene som sørger for at huden spretter på plass igjen om du strekker den. Huden skal i utgangspunktet tåle å bli strukket ganske kraftig, og elastisiteten er spesielt viktig rundt leddene.

En frisk hud har ikke synlige årer.

Dette er ikke helt sant, for flere steder på kroppen kan du se årene gjennom huden uten at det er noe galt med det. Så lenge årene er friske, må de gjerne synes. Men hvis du begynner å se en ujevn farge på huden fordi blodkarene begynner å sprekke, er ikke huden din frisk lenger. Sprengte blodkar trenger ikke å være verdens undergang. Jeg har sett synlige, syke årer og sprengte blodkar av ulik årsak bli borte, også uten laserbehandling. Men det krever tid, kunnskap og tilpassede produkter. Samt en god dose tålmodighet og vilje til å lykkes.

En frisk hud er verken tørr eller fet.

Den er myk å ta på, og skal føles jevn. Hvis huden din flasser eller føles sår, er det et tegn på at den er tørr. Kan du tørke vekk noe oljeaktig, er den fet. Kviser kan følge med både tørr og fet hud. Og får du et kviselignende utslett når du er godt voksen, kan det være et tegn på sykdom.

En frisk hud er hel.

Verken fingrene eller hælene har sprekker. Det har heller ikke munnvikene. Sprekker kan være et tegn på vitaminmangel. Ta også en titt på såper og sjampo før du begynner å smøre deg med fete kremer.

En frisk hud beskytter deg mot infeksjoner.

Huden har en hel verktøykasse som den bruker i kampen mot inntrengere. En stor del av immunforsvaret vårt sitter i huden, visste du det? Huden vår har noen svært spesialiserte celler som gjenkjenner inntrengere og setter i gang en hel rekke reaksjoner for å beskytte deg. Du kan gjenkjenne det som rødhet og hovenhet hvis du har fått et sår.

En frisk hud har flere funksjoner.

En frisk hud fungerer også som et kommunikasjonsorgan og en støtdemper.

Huden har nerver og sensorer som gjør at følesansen virker, og du kan kjenne varme, kulde, tekstur og ikke minst smerte. Denne funksjonen kan være livreddende.

Ved hjelp av strukturen i bindevevet er huden også en viktig støtdemper, og hjelper til med å beskytte vevet innenfor mot skader.

Til slutt kan vi legge til hudens kanskje aller viktigste funksjon i tillegg til å være kroppens barrière mot omgivelsene, og det er å regulere kroppstemperaturen. Dette skjer hovedsaklig på to måter; gjennom svette og ved regulering av blodtilførselen. Det betyr at en frisk hud produserer svette, og den kan være både varm og kald.

Nå forstår du kanskje at en frisk hud er vesentlig for helsa vår, og du har fått noen verktøy som gjør at du kan ha noen kvalifiserte meninger om hvordan helsetilstanden til huden din er. Med så mange viktige funksjoner vil det å opprettholde en frisk hud livet gjennom være et vesentlig bidrag til god helse. Motsatt kan vi få greie på mye om helsa vår bare ved å ta en titt på huden.

Bare husk at for å beholde en frisk hud, trenger den omtanke både fra innsiden og utsiden.

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*