Håndeksem

Håndeksem

Det er ikke mye som er like plagsomt, uten å være farlig, da, som tørre og sprukne hender. Jeg er ikke plaget av slik eksem selv, bortsett fra tendenser til kuldeeksem på håndbaken om vinteren, så jeg kan egentlig bare prøve å forestille meg hvordan det er. Det nærmeste jeg kommer, bortsett fra følsomhet for kulde, er uforsiktig omgang med grønnsakskniven eller steinhåndtering i hagen, og da er såret så i veien at jeg føler meg skikkelig hemmet. Så hvordan jeg ville tatt det om jeg skulle få en eksemplage på hendene, er ikke godt å si. Egen forestillingsevne gjør derfor at jeg føler veldig med deg som er plaget, og gir gjerne noen naturmedisinske tips med på veien.

Bortsett fra det åpenbare og allment kjente at du må utvise forsiktighet i omgang med såper, kjemikalier og gummihansker (bomullsfor er et must), er det en del ting du kan prøve som kanskje ikke ligger helt oppe i dagen. Gjennomfører du tiltakene, kan det være at du ikke trenger å være så forsiktig heller.

Stress

De fleste opplever en forverring av plagene ved stress. Derfor er det lurt å sørge for å ha kontroll på hverdagene. Du liker kanskje å ha det travelt og være aktiv, men det kan være lurt (av flere årsaker) å ta en pause i blant. Mentalt stress skal du også være oppmerksom på. Bekymringer trenger vi ikke, prøv å tenke løsning i stedet for problem (i hvert fall i 90% av tilfellene).

Husk også at kroppen oppfatter trening og soling som stress, så pass på å roe ned innimellom. Visste du at når du trener, så trenger kroppen din mer vitamin C? Enkelte toppidrettsutøvere fyller på med flere gram vitamin C for å restituere fortere etter trening. Så hvis du trener hardt flere ganger i uka, må du også ha i bakhodet at du trenger mer næring for å unngå skader. Og sørg for å sove godt og nok!

For mange er det også slik at stress setter seg i magen. De nyeste kunnskapene vi har om magen, er at en stor del av immunforsvaret vårt sitter nettopp her. Med en tarm som fungerer dårlig vil ikke kroppen din ta opp nok næring fra maten. Så gjør noe med det hvis du opplever ekstra hard eller løs avføring, magesmerter eller oppblåsthet. De heteste tipsene for å kontrollere håndeksem handler nemlig om næringsstoffer.

Vitaminer og mineraler

Hvis utslett og kontaktallergi er hovedproblemet, kan du i første omgang prøve tilskudd av omega 3. En balansert multivitamin er et godt supplement, for huden trenger en riktig sammensetning av vitaminer og mineraler for å fungere optimalt.

Gode mattips for omega 3 er fet fisk, linfrø, chiafrø og en del andre nøtter og frø.

Hvis huden først og fremst er tørr og flassende, kan det hende du vil ha godt av ekstra B-vitaminer. Egentlig er det B3 (niacin) som er essensielt her, men siden B-vitaminene virker sammen, skal man i utgangspunktet alltid ta hele komplekset.

Mattips for vitamin B (3) er ølgjær, peanøtter, magert kjøtt, sammalt hvete, nøtter, frukt og grønnsaker, egg.

Vitamin C er tingen om du er plaget av hud som sprekker og sår som ikke vil gro. Hvis du i tillegg har små hvite prikker på overarmene (keratosis pilaris) og har lett for å blø neseblod, er det ganske sikkert at du blir bedre av ekstra vitamin C.

Ved kontaktallergi kan det også være en idé å se nærmere på immunforsvaret. Ofte følger hyppige luftveisinfeksjoner med når immunforsvaret ikke fungerer optimalt. Sink og selen er essensielle mineraler for å bedre funksjonen i immunforsvaret, i tillegg til det mer kjente vitamin D. Vi vet også at sink er nødvendig for å opprettholde en sunn hud, og at de viktige karotenoidene, antioksidantene som omdannes til vitamin A, ikke virker i huden uten tilstrekkelig tilgang på sink.

Beskyttelse og pleie

Sprukne hender trenger også beskyttelse. Hansker er en form for beskyttelse du bør bruke, og husk å ta på deg hansker eller votter når du skal ut i kulden og når du jobber i hagen. Kulde, vær og vind tørker ut huden, og en tørr hud er mer sårbar. Så en god håndkrem er et must. Den bør ikke være klissete, og kan gjerne være en fotkrem. Den bør inneholde karbamid (urea). Selv om dette kan svi i sår, så er det en av de beste ingrediensene for å motvirke tørr hud. Det aller viktigste er at du finner en krem du er så fornøyd med at du bruker den, mange ganger om dagen. Og da sier det seg selv at en krem som bruker 20 minutter til å trekke inn ikke er det beste valget.

Du kan også prøve å legge en mineralrik leirmaske på hendene. Visse typer leire kan hjelpe til med å trekke ut urenheter, og mineralene hjelper til med å hele sår. Det går en historie om en stor forekomst av leire et sted i Canada. Da man prøvde å utvinne denne for å produsere keramikk, viste det seg at den ikke var egnet til det, men de som jobbet med den fikk veldig fine hender. Verdt å prøve, tror du ikke?

Jeg har inntrykk av at de fleste jeg kjenner med håndeksem eller såre og sprukne hender har prøvd det meste på markedet av kremer. Og en god krem som lindrer problemet kan være av avgjørende betydning for hvordan hverdagen fungerer for deg. Så hvis du finner en god krem, ta på rikelig av den om kvelden og sov med bomullshansker på. Da får hendene dine glede av godstoffene i kremen hele natta.

En liten oppsummering til slutt.

  1. Gjennomfør tiltak du vet virker (= ikke overdriv håndvask, bytt såpe, bruk hansker, unngå kontakt med stoffer du ikke tåler).
  2. Ha kontroll på stress, og husk at huden oppfatter soling og (hard) trening som stress.
  3. Sørg for at magen fungerer som den skal.
  4. Optimaliser næringsinntak. Vurder som et minimum å ta omega 3 og et multivitamin/mineraltilskudd.
  5. Finn en god håndkrem og følg rådene over for bruk.

Forslag til produkter

Jeg har et forslag til produkter for deg som selvsagt oppfyller alle kravene i denne artikkelen. Da får du med såpe (fast hvis du mistenker allergi overfor MI), leire, hånd/fotkrem, omega 3 og vitamin/mineraltilskudd. Jeg har lagd en bruksanvisning spesielt for deg, som du får på mail når du har bestilt produktene. Ta kontakt, så hjelper jeg deg å bestille. Du får også selvsagt kjøpt hvert produkt for seg, men som du har forstått, er det helheten som teller.

Kontakt

Comments

comments

Speak Your Mind

*