Hud + sol = ?

Hud + sol = ?

Alle aviser, blader og andre medier med respekt for seg selv publiserer en hel rekke artikler om hud og sol på denne tida av året. Budskapet pleier å være noenlunde det samme. Sola skader huden din, gjør deg gammel før tida og gir deg hudkreft. Derfor skal du bruke krem med høy solfaktor hvis du «må» oppholde deg i sola. Aller helst skal du holde deg unna sola mellom 11 og 15, for da er UV-strålingen sterkest. Dessuten skal du følge med på UV-varslingen, for den kan variere fra dag til dag selv om været er det samme. Følger du ekstra godt med, har du fått med deg at solkrem kan inneholde skadelige stoffer, og selv om sola kan skade deg (du visste jo at du blir solbrent hvis du er for lenge i sola, det trenger ingen eksperter å fortelle deg), må du for all del passe på å bruke noen minutter av dagen til å være i sola uten solkrem, for sollys gjør at kroppen danner vitamin D. Forvirret? Ikke etter å ha lest denne artikkelen! Her er alt du trenger å vite om hud og sol. (Jo da, det finnes sikkert mye mer som er kjekt å vite, men her får du det vesentligste).

Her er kortversjonen:

  • Forbered
  • Beskytt
  • Vedlikehold
  • Solas farer og fordeler
  • Solas virkning på immunsystemet
  • 3 essensielle næringsstoffer for frisk hud

Forbered

Å holde huden frisk gjennom hele året må være første prioritet for å forberede huden på sommer og sol. Ikke alltid like lett, med dusjing hver dag i såper som tørker ut og huden godt innpakket i klamme, svette vinterklær store deler av året. Derfor må vi rett og slett begynne å tenke litt annerledes. Slapp av. Klær må vi ha, og dusjen din skal du få beholde. Det kan til og med hende at om du er flink til å holde huden ren og pen, samt bruker peeling for å skrubbe vekk noen døde hudceller av og til (men ikke mer enn et par ganger i uka, peeling altså), og har funnet en bodylotion som passer for deg, vil huden takke deg med en jevn og fin brunfarge som sitter lenge.

Likevel, det smarteste du gjør for huden din, er å tenke gjennom hva du putter i munnen. Ja, og hva du sannsynligvis IKKE putter i munnen pr. i dag. Vi tar det du med fordel kan la være å putte i munnen først. For å si det med en gang – huden din liker ikke for mye sukker. Da kan hudcellene begynne å klumpe seg sammen, noe som kan føre til forstyrrelser i den programmerte celledøden som må få gå sin gang for at huden din skal holde seg frisk. Bortsett fra sukker, er det ikke så mye du trenger å holde deg vekk fra (jo, det er selvsagt en del som kan påvirke huden din negativt, men det har størst betydning hvis du har spesielle problemer fra før). Men jeg må få si at å røyke ikke er bra, da.

Det essensielle er faktisk hva du legger til i kostholdet ditt gjennom hele året. Å knaske syntetisk betakaroten i store mengder et par uker før du skal ut i sola vil kanskje gjøre at du blir litt fortere brun, men vil ha minimal betydning for den generelle hudhelsen din.

 

3 essensielle næringsmidler som er bra for huden

I hovedsak er det 3 næringsemner du bør vie ekstra oppmerksomhet hvis du vil beholde huden frisk året rundt og forberede den ekstra godt på den korte sommeren:

Omega 3

Det er, noe forenklet sagt, fettet som holder huden din myk (og har du sett en innfødt fra Grønland med rynker?)

Sink

Sink er et essensielt mineral både for huden og immunforsvaret. Mangler du sink, greier ikke huden å reparere seg selv etter skader.

Karotenoider

Du har sikkert hørt om betakaroten, men gule og røde grønnsaker inneholder en hel familie med stoffer vi kaller karotenoider (som betyr gult fargestoff). Disse virker aller best sammen. Og for at kroppen din skal ha full nytte av dem, er det smart å spise noe kokt, noe rått og sammen med noe fett.

I tillegg kan du drikke grønn te og passe på å få i deg nok C-vitaminer. Men nå begynner vi allerede å komme litt ut på viddene, for alle vitaminene har betydning for ulike komponenter av det å ha en frisk hud. Så det får bli en annen gang.

Greier du ikke å få i deg alt dette gjennom kosten, er det smart å tenke tilskudd. Hvis du har forsømt huden og kroppen gjennom mange år, vil det til og med være nødvendig med tilskudd for å få verdiene på plass innen rimelig tid.

Da vet du litt om hva som skal til for å holde huden frisk, og er klar for å gå over til det som skjer i sola. Vi blir bombardert med informasjon fra mange hold, så det er ikke lett å vite hva som er riktig. Når sant skal sies er det vel ikke noen som kan gi et 100% fasitsvar foreløpig. For på den ene siden hører vi at solstrålene fører til både rynker og hudkreft, og på den andre siden produserer kroppen D-vitaminer når vi eksponerer den for sollys. Og høy D-vitaminstatus er bra for oss på mange måter (professor Johan Moan). Det alle er enige om, er at det ikke er bra å bli solbrent. Dessuten er det noen som får soleksem av å være i sola, og er du en av dem, vet du hvor plagsomt det kan være. Soleksem er forresten mulig å forebygge ved å følge rådene ovenfor, med sink og karotenoider som det viktigste.

Beskytt

Du har sikkert også hørt at det finnes ulike typer stråler, og at når du kjøper solkrem, er det viktig at den beskytter mot begge typene. UVA er de strålene som gjør at du får rynker. UVB blir du solbrent av, og hvis du blir kraftig solbrent mange ganger og du har mange føflekker, er det føflekkreft (melanom) du skal være oppmerksom på. Dessuten fører langvarig eksponering for UVB til celleforandringer som kan gi basalcellekreft.

Når du velger solkrem, skal du altså velge en som har både UVA og UVB-beskyttelse. Kanskje du også har hørt historier om at solfilter er skumle greier? Og at kremer kan inneholde både allergifremmende og hormonforstyrrende stoffer? For ikke å snakke om at ingrediensene kan være skadelige for naturen. Hvis dette har gjort deg bekymret, er mitt beste råd til deg at du må velge mellom å oppholde deg i sola og bruke en solkrem som faktisk beskytter huden din, eller å la være å være i sola i det hele tatt. Eventuelt bruke klær som beskyttelse (men husk at solstrålene finner veien både gjennom klær og til skyggen).

Hvis du velger å bruke solkrem og fortsatt er bekymret, tar du deg en dusj når du er ferdig med å være i sola for dagen. Da får huden din dobbel gevinst. Solkremrestene forsvinner sammen med støv og skitt som har samlet seg gjennom dagen, og huden din blir mer mottakelig for godstoffene i den kremen du bruker som aftersun.

Nå holde jeg forresten på å glemme en ting. De vanligste stedene å få solar keratose (celleforandringer), er på håndbaken, ørebrusken, i ansiktet og på issen (for dem som er blitt tynn i håret). Husk å bruke solkrem disse stedene også!

Vedlikehold

Når du først har utsatt kroppen din for den påkjenningen det er å være i sola, vil du sikkert også vite noe om hva du kan gjøre for å bevare den etterlengtede brunfargen lengst mulig. Svaret på det heter fuktighet (og så må du selvsagt også huske å fylle opp innenfra). Du vil også føle deg mer vel om din aftersun kjøler ned huden. Gode ingredienser å se etter er aloe vera og sheasmør. Men er du brent, bør du nok holde deg unna kremer som er ment å kjøle ned, for mange av dem inneholder stoffer som forsterker følelsen av å «brenne» (peppermynte, f.eks.).

Hud + sol = stress

Det viktigste budskapet mitt til deg er at kroppen din oppfatter solstrålene som stress. Brunfargen du får er kroppens egen beskyttelse mot skader fra sola, økt produksjon av melanin. Cellene som produserer melaninet slår bokstavelig talt opp paraplyen (melanocyttene ligner små paraplyer, de legger «vingene» beskyttende over seg) for at ikke skadelige stråler skal trenge ned i de hudlagene som produserer friske hudceller.

Solstrålene formelig bombarderer deg med frie radikaler, noe som også gjør at kroppen svarer med å bruke av antioksidantene du har lagret (for du har selvsagt fylt på med sink og karotenoider). Det finnes en måte å måle karotenoidinnholdet i huden, og den scoren går betydelig ned etter en dag (eller fem) i sola. Dette er også grunnen til at jeg anbefaler en solkrem med høy faktor. Det tar litt lenger tid før du blir brun, men til gjengjeld blir fargen mye jevnere og penere, og den sitter lenger.

Hva med D-vitaminene da, hvor lenge må jeg være i sola for at kroppen skal begynne å produsere dem? Her sier ekspertene litt forskjellig, men 15 – 20 minutters eksponering på armer og bein eller overkropp, midt på dagen uten solbeskyttelse, sies å skulle være rikelig. Du må imidlertid følge godt med. Har du en veldig lys hudtype, er 15 minutter for mye. Start med 5, så kan du heller håpe på mange soldager denne sesongen! Eventuelt kan du vente til du har fått litt farge før du starter dagen uten solkrem, nettopp for å unngå å bli brent (for å gå nøye til verks, ville jeg brukt en timer, det er lett å glemme tida når man har det godt!).

Når har huden din tatt opp nok D-vitamin? Et tips kan være å holde øye med fargen. Når huden blir lett rosa, altså den fargen du får av å bli litt varm, skal max opptak være nådd. Tipset er ikke 100% kvalitetssikret, men kommer fra en med over 20 års erfaring med hud og hudpleie, så det er en kilde jeg anser som troverdig.

Vil du ha flere tips, Kan du bli med i gruppa «Din ekspert på hudhelse» på Facebook. Der får du også mine beste produkttips, for her finnes det en jungel med mye dårlig, også der en skulle ventet å finne kvalitet.

 

http://www.dagensmedisin.no/artikler/2013/04/22/nye-funn-om-d-vitamin-og-helse-/

Comments

comments

Speak Your Mind

*