Inspirere, underholde og lære bort

Inspirere, underholde og lære bort

Innledning

Eller forklaringen, eller etterpåklokskapen, alt etter hvordan du ser det. Den kommer først her, fordi posten ble skrevet i en helt annen sammenheng. Og siden mitt hovedbudskap er å inspirere, underholde og lære bort, syntes jeg den trengte en forklaring for ikke å virke negativ.

Denne bloggposten handler litt om kommunikasjon, hvordan det går når en ikke er oppmerksom på sin egen kommunikasjon, og hvor lett det er å misforstå et budskap. Den sier også noe om hvilke utfordringer jeg har i jobben med å markedsføre Fru Langøien som bedrift, og ikke bare som en mer og mindre morsom og interessant blogg med gratis tips av ymse slag. Selv om den handler mye om meg og mitt, håper jeg du vil finne noe interessant her, og at du kjenner deg igjen i noe.

Advarsel….. den er lang…… men hold ut, det er mye godt stoff her (kanskje du får deg en god latter også).

Hvis du henger med helt til slutten av bloggposten, får du også et annet svar på hvorfor reaksjonen ble som den ble. Det handler også om kommunikasjon, og at all kommunikasjon settes inn i en sammenheng av mottakeren.

Ok, historien er fra sommeren 2013, jeg hadde nettopp lansert nettsiden og var egentlig veldig fornøyd. Les hva som skjedde, at jeg fikk bakoversveis er vel bare fornavnet. Men så har det seg slik at verden består også av noen gode hjelpere som har evnen til å støtte når det trengs. Og Fruen er tross alt fleksibel, så på tross av sårede følelser og bakoversveis kastet hun seg rundt og relanserte siden i helt ny drakt. Nevnes må også at lærdommen har ført til nye ideer, så det var nok en mening med det hele!

Det lukter……

«Vi vet ikke hva dette er, men det lukter nettverksmarkedsføring av tvilsomme helsepiller.»

Dette var svaret jeg fikk da jeg ba om tilbakemelding på innholdet og tekstene på denne siden. Hvor det kom fra er vel likegyldig, men det gjorde noe med meg. For det første trodde jeg helt ærlig at jeg skulle få saklige tilbakemeldinger. Jeg opplevde vel heller tilbakemeldingen som et angrep på en hel bransje. Og det ansvaret kan ikke jeg ta. Det jeg skal ta ansvaret for her er min egen kommunikasjon. Og den var tydeligvis ikke bra nok. Det er helt greit, for det er noe jeg kan forbedre. Men en slik tilbakemelding gjør rett og slett at jeg blir enda mer forsiktig med hva jeg skriver her, selv om det er min side og mine avgjørelser. Du kjenner helt sikkert følelsen.

«Hva vil de andre si?»

Jeg har også et annet dilemma.

Min samarbeidspartner har veldig strenge retningslinjer for hva jeg kan publisere på nettet og i andre sammenhenger. Jeg kan ikke nevne navn verken på firma eller produkter, da risikerer jeg å bli kastet ut. Og vet du hva? Det synes jeg er helt greit å forholde seg til. For samarbeidspartneren er bare et tastetrykk unna for deg hvis du vil vite hvem det er.

Nåvel.

Hva er det egentlig jeg gjør, da?

Jeg er i læremodus. Jeg lærer om forretningsdrift, produkter, helse, vitaminer og mineraler, kravene til forskning, å sette seg mål, tankesett, selvtillit, å lede andre, om andres erfaringer…… lista kan gjøres veldig lang. Og så får jeg bli kjent med veldig mange hyggelige mennesker. Ikke så rart når alle kollegene mine er positive og lærevillige!

Nå begynner hun igjen, hva er det du GJØR?

Jeg har bestemt meg.Medisin-er-det-vi-gjr

Ok, da. Jeg gjør en ting til. Jeg har bestemt meg. Og siden vi er en familie på 5, var det ganske greit å ta den bestemmelsen. Et annet sted på siden her sier jeg at vi alle har ett eller annet problem med helsa. Noen har hodepine, andre har søvnvansker. En har plager med et kne, og jeg «feiler noe, men vi vet ikke hva», som legen sa etter grundige undersøkelser. Så da er det ikke så rart at vi søker alternativer. Jeg har i mange år brukt kosttilskudd av ymse slag og kvalitet. Og har lært meg å lese på innholdsfortegnelsen. Og så har jeg lært en del om hvordan det er lurt å sette sammen ulike tilskudd. Hva vi trenger og ikke minst hva som virker.  Dermed vet jeg at tilskudd av god kvalitet gjerne koster litt.

Vi lever ellers sånn normalt sunt, med et kosthold som ikke er så veldig langt unna det helsemyndighetene anbefaler (bortsett fra at ungdommen ikke liker fisk).

Jeg liker «den gode følelsen»

Dessuten er jeg en person som ikke orker at noe strammer eller klør. Inkludert i huden. Dermed er det veldig mange år siden jeg kjøpte sjampo og såpe til meg selv i dagligvarebutikken. Jeg vil helst ha noe som virker her også.

Så der har du kategoriene. Kosttilskudd og hudpleie. Helse og velvære. Antiaging. OG lederutvikling og opplæring. Det spørs akkurat hva en legger mest vekt på.

Så hva har jeg bestemt meg for?Fru Langøiens lille butikk

Jo, å ta imot muligheten jeg fikk til å starte min egen lille «butikk» og handle det jeg trenger der. Jeg fant ut at det blir billigere og enklere enn å shoppe rundt på mange forskjellige steder. Og det synes jeg er så smart at jeg anbefaler til andre å gjøre det samme. For meg er det en selvfølgelig ting å gjøre. Å ta smarte valg, altså. Jeg regner med at du som leser dette handler en del på Internett. Da er du sikkert enig med meg i at det er enkelt å sitte hjemme i stua og handle. Jeg kan til og med legge inn faste bestillinger slik at jeg ikke trenger å bekymre meg for at det blir tomt. Og hvis jeg plutselig skulle få for mye av noe, går jeg bare inn i «butikken» og endrer bestillingen. Varene kommer med posten, slik det meste av det du bestiller på nettet gjør. Når jeg gjør det på denne måten, får jeg en bonus i tillegg (en av hemmelighetene, men den er bra, altså).

Kjerringa mot strømmen.

Det jeg har gjort er vel noe ikke så mange andre gjør, så det plasserer meg i manges øyne i kategorien «sær». Eller profesjonell. Jeg leste for en liten stund siden definisjonen på en profesjonell:

En profesjonell er en person som gjør det de andre ikke gjør.

Og ordtaket «kjerringa mor strømmen», hva gjør det her? Jo, jeg greier aldri å følge en oppskrift. Jeg finner alltid min egen vei. Ta imot råd fra andre kan jeg godt gjøre, men veien jeg velger er alltid min egen. Så krevende, men også veldig givende. Det er derfor du kan lese dette. Jeg setter opp en blogg slik at nettopp DU kan få høre hva jeg gjør. Inspirasjon? Jeg håper det. Men det er ingen andre i nettverket som har gjort akkurat det. Hvorfor? Noen sier at det ikke er vits i, men jeg har altså en annen mening.

Opplæringeducation-online

Og her kommer neste begrep inn. Å lære. For det har vært mye å sette seg inn i. Mye av det jeg har lært finner du her på denne siden, og mye av det må du treffe meg for å lære.  Og hvor treffes man i 2013? På nettet, selvfølgelig. Skype, Facebook, Google+, webinar, websider, mail, Youtube og mange andre. Selvsagt finnes det også muligheter for å sette opp avtaler «live». Og hvis jeg ikke kan det du skal lære, vet jeg hvor jeg skal spørre.

Hvorfor?

Her er en liten liste over noe av det jeg og familien min har hatt av opplevelser etter at jeg bestemte meg for å starte butikk:

 • mer energienergi
 • mindre forkjølelse og influensa
 • forkalkning og smerter i skulder er borte
 • jeg har sluttet med nesten alle legemidler (bruker nesten ikke smertestillende lenger, og før gikk det omtrent ei pakke i uka)
 • bedre pust
 • bedre søvnkvalitet
 • mindre vondt i hodet
 • ikke muskelsmerter/stølhet/ømme triggerpunkter
 • bedre humør (ja, faktisk!)
 • orker å lage mat fra grunnen (slik jeg gjorde for leeeeenge siden)
 • vekk med kviser på ungdommene
 • vekk med både tørr og blank hud (ja, jeg hadde begge deler)
 • mer hår på hodet, og bedre kvalitet (påpekt av frisør)
 • ………. og mye mer

Virker det?

Jeg synes det er vanskelig å ta seg frem i jungelen av produkter i disse to kategoriene. Mye reklame som lover MYE, men holder stort sett ingenting. Ja da, jeg har gått på og brent meg. Mange ganger. Det gjorde at denne gangen undersøkte jeg grundig før jeg bestemte meg. Det er jeg glad for, ellers hadde jeg sannsynligvis latt denne muligheten gå fra meg. Jo mer jeg sjekker, også fra rimelig uavhengige kilder, jo mer imponert blir jeg. Her er det noen som gjør det meste riktig. Men det er også viktig å understreke at en må kjenne begrensningene.

Hvis du er som meg, tror du ikke på det jeg sier her i utgangspunktet. Men du avfeier det heller ikke som useriøst, du går ut og undersøker på egen hånd. Hvis det da viser seg at du er enig med meg, vet du allerede hva du skal gjøre.

Tjener du penger, da?

Du spør om det er mulig å tjene penger på butikken? Ja da, ellers hadde jeg jo ikke brukt så mye tid på den. Men noen hemmeligheter må man ha, så hvordan og hvor mye sier jeg ikke her. Spør du meg derimot direkte, får du svar, men kanskje ikke det svaret du hadde ventet.

Hjemme20130531_160103

Jeg jobber vanligvis som lærer. For tida i voksenopplæring. En veldig morsom og givende jobb, men også så slitsom at det er en stund siden jeg har greid å jobbe full tid. Det gjorde at jeg i flere år har vært på utkikk etter noe jeg kunne greie å bygge opp mens jeg er lærer, og som jeg kan leve av etter hvert. Kravene til den jobben er at den skal være morsom, og jeg skal få noe igjen for det. Dessuten vil jeg gjerne jobbe hjemmefra (eller egentlig fra hvor som helst). I finværet den siste uka har jeg for eksempel sittet ute på terrassen. Hvor mange andre jobber kan du ta med deg ut når det er fint vær? Og i grunnen gjøre hva du vil i? Jeg har lært at markedsføring er det samme som å inspirere, underholde og lære bort. Dette er ting jeg liker veldig godt, sammen med å hjelpe andre. Det blir tre ting på en gang når vi regner med produktene, som jeg jo allerede brukte på forhånd.

Skeptisk eller nysgjerrig?

Hvis du fortsatt er skeptisk, er nok du en av dem som «bare» vil følge meg på bloggen. Hvis det du har lest derimot pirrer nysgjerrigheten din, skal du ikke nøle med å legge igjen navn og e-postadresse i boks nummer 1 til høyre. Da får du en uhøytidelig liten test, og du får vite helt nøyaktig hva «butikken» min er, og hvordan det hele fungerer.

Og kommentaren om tvilsomme nettverk? Vel, siden Internett er ganske gjennomsiktig, fant jeg igjen dem som hadde kommet med utsagnene. Som likere av en side med, ja nettopp, nettverksmarkedsføring av helsekostprodukter.

Til slutt, her er min samarbeidspartner.

Finalen

Følelser er noen rare dyr, veldig ofte er de ikke rasjonelle i det hele tatt, så jeg håper du ikke ble støtt av det du leste her. Ironi kan veldig lett bikke over til bitterhet, og jeg kan ha noen skarpe formuleringer av og til (ofte forkledt som humor, synes jeg sjøl, da).

Jeg lovte å fortelle deg hvordan det kan ha seg at budskapet mitt ble så til de grader misforstått. For det første glemte jeg å presentere en løsning på et problem hos mottakeren. Jeg presenterte meg selv og mitt (au da, nesten som i denne bloggen), og tok det som en selvfølge at mottakeren tolket informasjonen på samme måte som meg (noe jeg etter 30 år som lærer burde forstått at er helt feil). I tillegg viste det seg at det lå «støy» i form av tidligere dårlige erfaringer i mottakerens hode. Som et ansvarlig og tenkende menneske, visste jeg egentlig at dette kunne være tilfelle. Dette stresser meg («kan du ikke bare glemme det du vet fra før og HØRE på det jeg har å si»), og det gjorde nok sitt til at jeg reagerte med å gå i forsvar. Kjenner du deg igjen?

Og lærdommen?

 • den som besøker deg som bedrift er interessert i en løsning for seg selv, ikke lange historier om din egen fortreffelighet (så var det å se seg selv gjennom andres øyne, da)
 • all kommunikasjon foregår egentlig på mottakerens premisser
 • møter du motstand må du tenke nytt, ikke skylde på andre (ikke så enkelt om du egentlig mener at alle andre er trege, men da har du en jobb å gjøre med seg selv før du prøver å selge noe til andre)
 • du vil møte motstand, selv om du anser deg selv som fortreffelig

Vil du se hva jeg lærte? Besøk Fru Langøiens læringslab og se om du er enig i at den er bra! Legger du igjen e-postadressen din i læringslaben får du et minikurs i markedsføring.

Er du nysgjerrig eller trenger du litt påfyll av energi? Få flere tips ved å legge igjen epostadressen din i en av boksene til høyre. Jeg vil gjerne høre din mening og, har du lært noe av det du har lest? Eller har du egne erfaringer du vil dele?

Photo credit: Sean MacEntee / Foter / CC BY,  GoldenerBerg / Foter / CC BY-ND ,

Comments

comments

Speak Your Mind

*