Jakten på sannheten

Jakten på sannheten

Nei, det har ikke rablet for meg. Ja, jeg er også forvirret. For hva skal man tro på i disse dager? Vi oversvømmes av informasjon, og en skal virkelig holde tunga rett i munnen for å finne ut hva som stemmer. Når «ekspertene» i tillegg diskuterer så fillene fyker, er det ikke lett for oss «vanlige» folk å finne hva som er sant. Jeg har alltid vært tilhenger av faktakunnskap, men hva er nå egentlig det?

Giftige våtservietter?

Denne uka sirkulerte det et innlegg på Facebook om at en spesiell type våtservietter er giftig for kjæledyr. Det var en hund og to katter som angivelig skulle være forgiftet av innholdsstoffene fordi eieren hadde vasket gulvet med disse serviettene og hunden hadde fått i seg giften ved å slikke seg på potene. Selvsagt deler mine dyrevenner slike innlegg!

Men så var det altså en kveld at en annen av mine venner delte noe helt annet. Det viste seg at det sannsynligvis dreier seg om en oppdiktet vandrehistorie. For den interesserte skeptiker finnes det visstnok nettsteder der du kan gå inn og sjekke slikt. Hm, interessant.

Godtroende eller skeptisk

Nå har det seg vel slik at noen av oss er ekstremt godtroende, mens andre er ekstremt skeptiske. Og hva som er sant avhenger av så mye. Jeg leste et annet sted at vi ofte er kritiske til opplysninger som ikke stemmer med det vi vet og tror på fra før, og motsatt har lett for å overfokusere på informasjon som stemmer med den oppfatningen vi allerede har. Jeg er slik selv også. Hvis noen presenterer meg for opplysninger jeg i utgangspunktet ikke tror på, skal det veldig mye til for å overbevise meg om det motsatte. Til gjengjeld samler jeg på «bevis» for at det jeg tror på stemmer.

«Ha et åpent sinn, men ikke så åpent at hjernen faller ut»

Altså. Skepsis er sunt. Torsdag var jeg på en miniforelesning som handlet litt om å tro på det som høres for godt ut til å være sant, og hva som skal til for at en undersøker videre. Foreleseren, en meget dyktig dame i sitt fag, fortalte at hun også er en av dem som er skeptisk. Men så sa hun noe annet, som fikk meg til å lytte litt ekstra.

«Jeg er i utgangspunktet veldig skeptisk, men jeg er ikke dum. Når jeg hører om noe som virker veldig bra og KAN være sant, undersøker jeg videre. For tenk om det ER sant og jeg ikke hadde undersøkt! Da hadde jeg mistet en god mulighet til utvikling.»

Siden jeg selv er veldig nysgjerrig, undersøker jeg kanskje litt i meste laget. Men du verden så mye moro jeg har hatt av det! Hvis du vil vite litt mer om hva jeg undersøker, kan du jo kommentere under her, så kanskje det kommer en fagblogg om nettsider det er verdt å besøke. For det finnes mange gode og uavhengige kilder der ute.

Gener

Jeg kan ikke skrive en blogg om å jakte på sannheten uten å snakke om det nyeste nye innen medisinsk forskning. Epigenetikk. Vel, helt nytt er det kanskje ikke. Leger og forskere sier at de har ventet på et gjennombrudd her i 10 år, etter at alle genene våre ble kartlagt. Hva betyr dette for deg og meg? Du visste kanskje ikke at genene våre ikke forandrer seg i løpet av livet? Men så har du hørt snakk om at visse sykdommer og tilstander er genetisk betinget? Det som skjer er at genene våre har brytere som skrues på og av. Fryktelig kompliserte greier, egentlig. Men bare tenk deg hvis genet som styrer veksthormonene skulle stått på hele livet, hvordan hadde vi sett ut da?

Når man nå har funnet ut at det ikke bare er genene som bestemmer hvordan vi er, men også hvordan de uttrykker seg, betyr det at vi kan finne metoder for å påvirke genuttrykket. Det er det som er epigenetikk. Legene jobber for harde livet med dette akkurat nå for å finne årsaken til at sykdom oppstår. Da kan de også skreddersy behandlingen til hver enkelt av oss. Snakker vi revolusjon her, eller? Den gode nyheten er at vi gjennom vår måte å leve på allerede påvirker hvordan genene våre uttrykker seg. Kosthold, mosjon, stress, «visste jeg det ikke», sier du, her kommer det igjen. Her får vi jo så mange råd. En dag er gulrot sunt, og neste dag er det livsfarlig. I jakten på sannheten, hvem har rett her? Jeg kan berolige deg med at det finnes veier å gå som er bedre enn andre, og som ikke er noe hokuspokus eller revolusjonerende. Kunnskap er nøkkelen i dette tilfellet som så mange andre steder. Den som sitter på kunnskapen har et bedre grunnlag for å vurdere informasjonen hun får. Det forunderlige er forøvrig at den som uttaler seg mest skråsikkert er den som har minst kunnskap.

Forresten, hvordan har du påvirket genuttrykket ditt i dag?

Nye medlemssider

Som en følge av forelesningen torsdag har jeg endret noe av innholdet på medlemssidene mine. Du som allerede har bedt om nyheter, energitips eller godbitene fra verktøykassa mi, har fått nye linker i egen mail. Og du, innholdet er veldig bra! Det står blant annet noe om hva jeg gjør for å bli klar til en total forvandling av genuttrykket på ett bestemt område fra oktober av. Du kan lese litt mer om hva forvandlingen består av i denne bloggen.

Er du observant, ser også at jeg har mye mer stoff jeg ønsker å dele med deg. Men så vet læreren at for mye informasjon på en gang virker bare mot sin hensikt. Derfor har du muligheten til å legge igjen navn og e-postadresse i en av boksene ved siden av her og få en liten bit av all den spennende informasjonen og kunnskapen jeg brenner etter å få dele med deg.

Vil du ha tips om hvor du finner saklig og korrekt helserelatert informasjon? Skal jeg skrive fagblogg om det? Legg igjen en kommentar!

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*