Mer om bomull i hodet. Er du utbrent?

Mer om bomull i hodet. Er du utbrent?

Siden jeg har levd så mange år med bomull i hodet, fra jeg ble utbrent til jeg fungerer noenlunde igjen, tar det ofte litt tid før ting synker inn hos meg. Det kan gjelde fagstoff, men også erkjennelser. Denne gangen hadde jeg vevd meg så inn i min egen forståelse av begrepet «å ha bomull i hodet», at jeg ikke så at du kanskje ikke legger det samme i begrepet som jeg gjør. Andre mennesker har igjen en annen forståelse. Derfor tenkte jeg at det var på sin plass å filosofere litt rundt begrepet. Lurer du forresten på hvorfor bildet øverst er i grønt og ikke blått? Svaret kommer senere i artikkelen.

Hva er bomull?

Bomull er et mykt og nokså ugjennomtrengelig materiale, er du ikke enig? Normalt kan du ikke se gjennom det, men til gjengjeld er det nokså lett å forme. Til klær, for eksempel. Samtidig er fibrene ganske glatte, noe som gjør det behagelig å ha på seg. Både du og jeg har vel erfaring med at kvaliteten på bomullsklær kan variere nokså mye (tenk på den lekre T-skjorta du kjøpte billig som er helt uformelig og ødelagt etter bare en vask). Ugjennomtrengelig, glatt og behagelig, men likevel lett å forme, og kan også være uformelig. Kvaliteten varierer. Da ser du at det ikke er rart at vi forstår begrepet «å ha bomull i hodet » ulikt.

3 ulike måter å forstå bomull i hodet

  1. Du greier ikke å ta et valg, eller du kommer aldri i gang med det du hadde tenkt å gjøre.
  2. Du lurer på om du skal gjøre en endring i livet ditt, men du tør ikke hoppe.
  3. Alt er grått. Du er syk eller utbrent, eller i hvert fall på god vei mot å bli det.

Jeg vi påstå at det er en stor kvalitetsforskjell mellom 1 og 2 på den ene siden, og 3 på den andre siden. Hvorfor? Fordi i nr 1 og 2 fungerer tankevirksomheten. På fagspråket kalles det at du har en viss form for kognitiv aktivitet i hjernen. Det vil si at du har en hel masse tanker, kanskje alt for mange så du nesten føler at du blir gal, men du mangler struktur. Du er istand til å veie for og imot og å vurdere konsekvensen av valgene du tar, men greier ikke helt å komme videre. Hvis du ønsker råd og veiledning, finnes det mange steder å gå. Du må bare finne frem til dem og velge det du vil gå for. Hvis du aldri kommer i gang med det du hadde tenkt å gjøre, men finner på alle mulige andre ting som er mer spennende, kalles det prokrastinering (og er en egen «kunstform» for dem som er drevne i sporten, kan alt om det, ja). Medisinen mot det heter struktur og selvdisiplin.

Hopp før du er klar.

Lurer du på om du skal gjøre en endring i livet ditt, skifte jobb, flytte eller starte som gründer, vil du trenge både struktur og selvdisiplin, men også mot og utholdenhet. Mange går til en coach for å få klarhet når det er dette som er problemet. Jeg er ikke coach, men har mange verktøy som gjør at du kan finne veien videre hvis du lurer på om du har et «gründergen». Det er i grunnen hele jobben min, å hjelpe deg til å finne en vei ut av bomullen i form av å ønske seg en endring uten å vite helt hva den endringen består i. Sammen finner vi ut om du ønsker å gå videre i et samarbeid, eller om du vil gjøre noe helt annet. Og dette er helt gratis for deg. Bruk kontaktskjemaet nede til høyre og bestill en samtale, så finner vi veien videre sammen.

Alt er grått. Er du utbrent?

Au da. Hvis dette er deg, har du sannsynligvis gjort eller opplevd noe som kroppen din ikke har hatt godt av. Energi er et fremmedord, og senga er din beste venn. Samtidig kan senga bli din verste fiende, for det er her de negative tankene kommer hvis du ikke får sove. Samtidig kan du få følelsen av at den holder deg fanget. Du vet at det tross alt finnes en vei ut, men den er så langt unna at du ikke greier å få tak i hva du må gjøre for å starte på den. Substitutt for senga: PC. Facebook og spill på nettet, eller bare en kabal, som blir til 10, 20 og 50. Altså fra vondt til verre.

Da jeg «skapte» begrepet bomull i hodet, var det først og fremst denne tilstanden jeg tenkte på. Om den kommer av for mye jobbing, feil jobb, feil partner, mennesker eller annet som stjeler energi av deg eller om du rett og slett har en sykdom, spiller ingen rolle. Er du som meg, er du løsningsorientert og finner på en hel masse ting og følger all verdens råd om hva du skal gjøre, men uten å komme noen vei. Det vil si, hvis du er en av de kloke som kjenner etter i tide og forebygger, vil denne veien være riktig for deg. Da er du fortsatt på et sted der du er i stand til å ta inn over deg råd og støtte fra andre. Det jeg vil frem til er altså, hva gjør du når all verdens råd ikke virker? Legen kan heller ikke hjelpe deg, for det finnes ingen medisiner mot denne tilstanden. Psykolog? Terapeut? Alternativ medisin? Ja visst, dette er ting som kan gjøre at du føler deg bedre, og for noen vil det være DEN løsningen som gjør at du greier å tenke klart igjen.

For meg var ingen av disse DEN løsningen. Livet og travelheten kom i veien, eller jeg ble syk og greide ikke å følge opp avtaler. Og symptomdemping ved hjelp av legemidler gjorde bare tilstanden enda verre. Å bare hvile var ille, og redselen for å bli så sliten at jeg måtte kaste inn håndkleet igjen gjorde at jeg ble redd for aktivitet (å ta lørdagsvasken i stua tar 3 dager fordi du ikke vet hva neste skritt er). Ille? Mm, hverdagen. Og jeg er sikker på at jeg ikke er alene.

Energinivået 

Løsningen kom til meg da jeg var klar. Og den kom i form av to enkle ting. Næring og rens av kroppen. Jo da, jeg innrømmer gjerne at jeg jukset litt, men det var nettopp denne måten å jukse på som hjalp. Altså ingen revolusjon eller store endringer, bare en liten justering. Erkjennelsen om at det var energien som var det viktige, kom selvsagt ett eller annet sted i denne prosessen. Som gründer er man helt avhengig av sin egen energi, og man er avhengig av å ha enkle verktøy som fungerer når energien er som blåst bort.

Og du, utålmodighet er din verste fiende eller beste venn, alt etter hvordan du greier å håndtere den. Erkjennelser tar gjerne tid å komme frem til, så hvis jeg skal gi ett råd, er det å skynde seg langsomt. Ta ett skritt om gangen. Husk at to skritt frem og ett tilbake gir fremgang, selv om det går seinere enn du hadde tenkt deg. Jeg gjentar gjerne at det er de små skrittene som gir størst resultater. Og greier du å få til endringer på ett område, følger som regel andre etter. Uansett må kjemien i kroppen være på plass. Om du greier det gjennom mat og trening, eller om du må gå veien om næringstilskudd, slik som meg, får du selv avgjøre. Noen kaller dette å jukse, men det er altså det samme som konsentrert næring og velprøvde og helt naturlige tilskudd for å bedre energinivået.  Noen sverger til supermat og grønne juicer, jeg velger å tro på dem som har forsket i 30 år for å finne det beste næringstilskuddet for meg. Og det er IKKE snakk om sentralstimulerende midler eller doping, bare så det er sagt. Og nei, du kommer ikke unna tanketrening, og ikke fysisk trening heller for den del, men min erfaring er at å starte med kjemien, gjør tanketreningen mye enklere. Og bonusen er at om du gir kroppen den næringen den trenger, jobber dere på lag med å forebygge for eksempel infeksjoner som forkjølelse og influensa.

Hva med deg, hva tror du passer for deg? Siden artikkelen handler om valg, får du nå to:

  1. Legg igjen navn og epostadresse i boksen rett under her, så får du tilgang til sidene der jeg beskriver noe av det jeg har gjort. 5 veier til mer energi og den beste utgaven av deg selv. Om du ikke skulle velge å følge rådene, får du i hvert fall litt lesestoff med humør.
  2. Kontakt meg gjennom å fylle ut kontaktskjemaet som ligger nede til høyre. Der kan du også bestille en samtale slik at vi sammen finner den beste løsningen for deg.

Da gleder jeg meg til å høre fra deg!

Hybrid Connect Error : Connector could not be found

PS. Grønt bilde, ja. Det burde vel egentlig vært grått. Men inne i mitt hode blir bomull noe grønnaktig. Og fargen er litt giftig, er du ikke enig? Giftig, grønn guffe. Det vil vi ikke ha i hodet!

Veien videre gull

Klikk på bildet for å se hva du får som kunde eller samarbeidspartner

Min samarbeidspartner

Les mer.

Her kan du lese litt mer om prokrastinering. Har du noen gang bedrevet denne aktiviteten, kjenner du deg veldig godt igjen!

Comments

comments

Speak Your Mind

*