Naturmedisinsk hudterapi

Naturmedisinsk hudterapi

Endelig. En drøm som har ligget der i mange år. En utdannelse i naturmedisin. Nå er den straks ferdig, men jeg iler til med å si at det ble «bare» hudterapi.

Er ikke det typisk, når man først gjør noe man har hatt lyst til lenge, sier man «bare»? Kunne man ikke bare rope høyt hurra? Og være storfornøyd med å finne en kombinasjon som passer som hånd i hanske til noe en har drevet med før?

Jeg får gode tilbakemeldinger på oppgavene mine også, så det betyr vel at jeg har lært noe. Senere skal jeg forklare litt om hva det jeg lærer betyr for deg som følger Fru Langøien. For målet mitt med denne reisen er jo å stå bedre rustet til å hjelpe deg. Utdannelse betyr for det første kunnskap satt i system. Og så er det veldig godt å se at den kunnskapen en har tilegnet seg til nå ikke er helt feil, utdatert eller ubrukelig. DET kan jeg i hvert fall rope hurra for! Faglig trygghet er noe jeg er veldig opptatt av, og det at andre er enig med meg, gir meg en veldig mye større trygghet på fag.

Sånn. Da vet du hva jeg har gjort de siste månedene. En oppgave gjenstår riktignok, men nå har jeg kontroll på alt fagstoffet. Så da er det bare skrivinga igjen. Men hva er egentlig naturmedisinsk hudterapi, og hvorfor skal du bry deg med det?

Huden

Huden er vårt største organ. Den avgrenser kroppen vår, og beskytter innsiden mot skader. Du vet jo hva som skjer hvis du får en skade i huden. Det skal ikke rare såret til før du får problemer (joda, en liten overfladisk rift tåler vi nok, store jenter gråter ikke en gang, men du får ikke råd om å få sydd litt større sår for ingenting). For ikke å snakke om hvis du får en brannskade. For det første må du være veldig forsiktig så du ikke får infeksjoner i såret, immunforsvaret til huden blir ødelagt med en gang, og hvis en større del av huden blir ødelagt, overlever du sannsynligvis ikke. Så dette med hud står altså om liv eller død.

Vel, til daglig tenker vi ikke mye over at huden er så viktig for oss. Ikke før den ikke fungerer som den skal. Vi har vel alle hatt en kvise eller fem, beina fulle av insektstikk, eller kløe av annen grunn. Og er du en av dem som er plaget med eksem, forstår du i hvert fall hva jeg snakker om. Det å ha en frisk og sunn hud, handler om å ha en god livskvalitet. Huden i ansiktet viser vi frem hver dag, så den er på en måte visittkortet vårt. Det er også i ansiktet vi ser de første tegnene til aldring, og gjerne også de første tegnene på at vi ikke har vært flinke nok til å beskytte oss mot sola.

Du tror gjerne at for å holde huden sunn og frisk, trenger du et helt arsenal av dyre kremer og remedier, samt et hav av tid til stell hver eneste dag. Da skal du vite at det som gjør huden din sunn og frisk, ligger så godt beskyttet under lag med døde celler (ja, for hudoverflaten er helt død, hudcellene er programmerte til å dø og falle av) at det skal godt gjøres at en krem greier å gjøre jobben. Ikke misforstå meg, gode kremer kan være til god hjelp, men det er sjelden kremen som gjør susen, for å si det slik.

Å tenke helhet

NÅ kommer vi inn på den naturmedisinske tenkinga. Siden huden er et stort organ, altså en viktig del av kroppen, vil tilstanden til huden fortelle noe om tilstanden i kroppen. Og nå komme bomben, som kanskje ikke er en bombe i det hele tatt. Det beste du gjør for huden din, er å sørge for nok søvn, næringsrik mat, mosjon, og det alle maser om på denne årstida, beskyttelse for sola. Der var det sagt, jeg vedder på at moren din kunne fortalt deg dette (og gjorde det). Men har du fulgt opp?

Innen naturmedisinsk hudterapi ser vi på helheten. Hvis du for eksempel har kviser i pannen, kan det godt hende jeg spør deg om hvor mye sukker og raske karbohydrater du spiser. Om du har røde kinn, spør jeg nok hvordan det står til i magen din. Jeg gransker ganske sikkert også både øyelokk og nesetipp. Overleppa får heller ikke fred. Alle disse områdene i ansiktet kan fortelle meg noe om hvordan kroppen din har det. Skremmende? Ikke troverdig? Nei, bare urgamle kinesiske diagnosemetoder. Nå kommer du sikkert til å le, men det kan godt være at jeg tar en behandling på beina dine om du har hengende øyelokk. Du ser, alt henger sammen med alt, og innen kinesisk medisin handler det mye om energier som skal flyte fritt i kroppen.

Du har et problem. Hvordan løser vi det?

Tørr hud er det mange som har. Visste du at det kan komme av at du ikke spiser nok C-vitaminer? Det samme gjelder om du har lett for å blø neseblod. C-vitamin ble oppdaget nettopp fordi mangel på det gir økt tendens til blødninger og sår. Når det gjelder vitaminer og mineraler, er det viktig å tenke på at de ofte virker sammen. A-vitamin og sink for eksempel. Huden greier ikke å nyttiggjøre seg A-vitamin hvis du får i deg for lite sink. Derfor er det bra å få i seg så mye som mulig av vitaminer og mineraler gjennom maten. Hvis du skal ta et tilskudd forebyggende, skal det være balansert og alltid inneholde flere vitaminer og mineraler. Noe helt annet er det selvsagt hvis du får påvist en mangel.

Jeg kan selvsagt ikke behandle hudsykdommer slik en lege kan. Men jeg kan gi deg enkle triks som kan gi deg en bedre hverdag, også om du har en hudsykdom. Eller en annen sykdom som skaper problemer i huden. Og kvier du deg for å gå til legen, har jeg lært såpass mye at du kan komme til meg for en vurdering. Jeg kan sannsynligvis fortelle en del om tilstanden du har slik at du har flere opplysninger å ta med til legen. Hvis vi blir enige om at du bør sjekke, da.

Ny nettside

Nettsiden kommer til å bli oppdatert med mer konkret hva jeg kan gjøre for deg, så følg med!

Syntes du denne artikkelen var interessant, setter jeg stor pris på om du hjelper meg å dele den.

Lik gjerne Fru Langøien på Facebook! Der deler jeg alt jeg legger ut her, i tillegg til annen inspirasjon og tips.

Vil du ha flere tips, kan du skrive navnet ditt i boksen du finner et annet sted på siden her. Da får du for det første noen enkle tips om å få nok energi slik at du kan holde deg sunn og frisk, og du får vite litt mer om produktene jeg bruker. Foreløpig kommer det noe om utbrenthet også, men hvis det ikke er relevant for deg, sletter du bare e-posten. Dessuten er du den første til å få beskjed når det kommer nyheter.

Snakkes vi på innsiden? Det er helt gratis!

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*