Om rynker og skjønnhetspress og litt til

Om rynker og skjønnhetspress og litt til

 Name: Email: We respect your email privacyEmail Marketing by AWeber 

Hva er det med oss, egentlig?

Hver gang noen snakker om kropp og helse er det noen som går i skyttergravene. På begge sider.

Hjelp, jeg blir gammel!

På den ene siden har vi dem som febrilsk prøver å holde alle tegn på levd liv på armlengdes avstand, og følger med på alle nye trender innen helse, skjønnhet og trening. For dem er det alfa og omega å se ut som og føle seg som de er 20 år hele livet. Den første smilerynken er det første tegnet på livets undergang. Bekymringen er tilsynelatende så stor at resultatet blir til sinnarynken. Her finner du storforbrukerne av produkter og tjenester skapt av en bransje som ikke går av veien for å pynte litt på sannheten innimellom for å tilfredsstille skaren av halvdesperate middelaldrende av begge kjønn (ja, begge kjønn, det kommer bare litt ulikt til uttrykk). For menneskene i denne kategorien er det ingenting som er for dyrt, for komplisert, for stressende, for fantastisk (ja, for produkter i denne kategorien fremstilles ofte som å kunne utrette mirakler) til at man ikke prøver. Resultatet er ofte ikke så bra som man skulle ønske, men da har man ikke prøvd hardt nok, fulgt oppskriften nøye nok eller holdt på lenge nok. Tror man.

Naturlig er vakker

På den andre siden finner vi dem som ser rødt hver gang noen åpner munnen for å si noe om at de er redd for å få rynker eller opplever at levde år er blitt til andre synlige tegn på forfall. Rynker er det ultimate beviset på levd liv, og skal absolutt ikke bekjempes. Det er bent frem vakkert med rynker, må vite, og en liten kulemage eller slapp hud etter en fødsel eller tre er i grunnen bare sjarmerende. Skjønnhetsindustrien er et udyr som bare er ute etter pengene våre og må bekjempes med alle midler. Her skapes jo kroppspress, og det kan være skadelig for oss. Vi kan få mindreverdighetskomplekser av det, og derfra er ikke veien lang til depresjoner, spiseforstyrrelser og annen psykisk styggedom.

Dessuten er alle reklamebilder retusjerte (noe som i og for seg er sant), og skaper et falskt bilde av hvordan «alle andre» ser ut. Du skal godta deg selv som du er, og dermed basta. Så får vi det så mye bedre alle sammen.

Finnes det en mellomting?

Men vent litt. Hva hendte med måtehold? Den gyldne middelvei, var ikke det et uttrykk som var vanlig å bruke en gang? Tenke selv?

Skulle man ikke kunne tenke seg en verden der man plukker det beste fra begge sider og lager en helt ny vei, som er sin egen?

Ja, det er viktig å ta vare på kroppen sin. Og vi vet etter hvert ganske mye om hva som skal til for å holde helsa noenlunde i orden gjennom hele livet.

Ja, det vil synes på oss at vi har levd livet. Det skal synes på oss at vi har levd livet. Vi er fra naturens side utstyrt med en kodebrikke som gjør at levd liv gir seg ulike utslag. Det betyr at noen «tåler» mye før tegnene på levd liv begynner å vise seg, mens hos andre vil tegnene vise seg tidlig. Men det betyr likevel ikke at man ikke kan påvirke sin egen aldringsprosess gjennom måten man lever livet.

Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.

For å si det på en annen måte, vi må kunne få lov til å mene at det er forskjell på å forfalle og å eldes. Og at det er forskjell på å ta vare på seg selv og å være besatt av å skulle holde seg ung. I mitt hode er det slik at alle tiltak vi gjør for å ta vare på kroppen, er med på å opprettholde en god funksjon. Da teller helheten, hva vi spiser, om (skulle vel sagt hvor mye) vi trener, hvor mye stress vi opplever og hvordan vi har det psykisk. For funksjon er det som gir deg livsglede og overskudd.

Opplevd alder

Når det gjelder kroppspress, rynker og opplevd alder, er det bare den enkelte som kan bestemme hva som er riktig for seg. Men igjen, i mitt hode handler det mest om å holde seg frisk på alle måter. For å ta rynker som et eksempel, siden det var utgangspunktet for skriveriene i dag, er det forskjell på å ha et levende ansikt med smilerynker og å ha en ansiktshud som tydelig lider under for mye påvirkning av sol eller er skadet av røyking. Med riktige tiltak er det mulig å unngå både solskader og skader fra røyking. Det handler om beskyttelse og ernæring. Riktige og nok av vitaminer og mineraler. Huden er et speil på hva som foregår ellers i kroppen, slik at en dårlig hud sannsynligvis betyr at resten av kroppen heller ikke har det særlig bra.

Hva kan du gjøre selv?

Til slutt lurer jeg på om du kan gjøre meg en tjeneste. Neste gang du faller for fristelsen til å gå på et tilbud, følge en trend, pøse på med trendy kosttilskudd, kjøpe kremer med gullstøv i (ja, de finnes, men virker de?), eller noe annet reklamen fortelle oss skal være så fantastisk. Sjekk fakta. Kroppen vår trenger næringsstoffer i riktig mengde, huden trenger i første rekke beskyttelse i tillegg til den næringen den får fra det du spiser. Legg til søvn, bevegelse, hvile og psykisk helse, så er du der du skal være.

Så. Ingen liker vel å bli lurt, så jeg har laget en liten huskeliste du kan laste ned. Den vil gi deg akkurat så mye kunnskap at du kan gjøre deg opp dine egne kvalifiserte meninger om hudhelse og aldring. Da slipper du å lure på om du skal tro på det du hører, på begge sider.

Comments

comments

Speak Your Mind

*