Psoriasis og naturmedisinsk hudterapi

Psoriasis og naturmedisinsk hudterapi

Hva du kan gjøre selv, og hva du med fordel kan la være å gjøre.

Jeg lovte meg selv at jeg skulle holde meg langt unna medisinske diagnoser på denne siden, men så ser jeg gang på gang at det er behov for et litt mer utvidet syn  på hvordan man kan leve best mulig med alle sine diagnoser. Og når vi i tillegg vet at nesten alt i kroppen henger sammen, blir det ganske naturlig for meg at også du som har fått en diagnose hos legen  kan få det bedre ved å tenke helhetlig. Denne gangen ble det altså psoriasis.

Tradisjonell behandling, i følge nhi.no, er i første omgang kremer som bremser celleveksten, lysbehandling, saltbad og solferier. Alternativer er kortisonkremer og til og med cellegift hvis tilstanden er riktig ille. De nevner også antiinflammatoriske midler (NSAID’s), men sier på den andre siden at for eksempel Ibux kan forverre tilstanden.

Nå har det seg slik at to mennesker med psoriasis som regel er veldig forskjellige. Noen er lite plaget, mens andre har omfattende plager. Hos de fleste vil det være gode og dårlige perioder. Utgangspunktet for utbrudd, altså hva som trigger, vil være ulikt. Selv om psoriasis regnes som en genetisk betinget sykdom, vet alle som er rammet at det finnes mange faktorer som påvirker sykdommen. Man vet at immunforsvaret spiller en rolle, men ikke helt på hvilken måte og hvem som blir rammet. Det betyr at det er veldig vanskelig å si at en behandling virker for alle. Tvert imot, en behandling som virker for en pasient, kan gjøre en annen pasient verre.

Du som har levd med sykdommen noen år, har sikkert «prøvd alt», samt at du har en viss formening om hva som trigger utbrudd.

Tenk helhetlig

Tiltakene nedenfor gir ingen garanti for bedring, men jeg har sett mange som har hatt god effekt av å tenke helhetlig.

Når vi tenker helhetlig, ser vi på disse faktorene:

  1. Kontrollere stress
  2. Fjerne triggere så langt det lar seg gjøre (dette kan også kalles en detox)
  3. Næringsinntak, med vekt på hva som støtter hudens normale funksjoner, samt immunforsvaret
  4. God og riktig hudpleie og hygiene
  5. Mosjon

Kontrollere stress

Å kontrollere stress kan være lettere sagt enn gjort. Du har helt sikkert prøvd både å redusere arbeidsmengde og å jobbe mentalt. Jeg sier ikke at dette ikke er viktig, bare at det ikke alltid er tilstrekkelig. Men visste du at noen næringsmidler hjelper hjernen vår til å få kontroll? Det gjelder spesielt B-vitaminene, så hvis det koker i hodet og du føler at du har lite energi til annet enn negativt tankespinn, kan det være smart å ta et tilskudd i en periode. Omega 3 kan også hjelpe deg til å roe ned. Siden det virker inn på elastisiteten i blodårene og virker blodfortynnende, blir det lettere for hjertet å pumpe blodet med de viktige næringsstoffene rundt i kroppen. I tillegg er essensielle fettsyrer nødvendig for å opprettholde en normal funksjon i huden.

Fjerne triggere, hjelp kroppen i gang

Noen slutter å høre etter når man begynner å snakke om detox. Jeg er en av dem, for jeg forbinder detox med fastekurer og utrensende remedier, og bare det. Skepsisen bunner i at i utgangspunktet tar kroppen vår hånd om rensingen på egen hånd, bare den ikke blir utsatt for for store belastninger og får tilført de næringsstoffene den trenger. En detox i helhetlig forstand innebærer mye mer enn bare denne rensingen. Først må vi se på om det er stoffer, altså matvarer i første rekke, som bør tas vekk. Neste skritt er å tilføre noe som hjelper kroppen i renseprosessen. Og her finnes det en del midler å velge mellom, som må tilpasses hver enkelt etter hvor eventuelle ubalanser sitter. Det finnes også preparater du kan ta hver dag for å hjelpe kroppen til å rense seg selv, men det har jeg ikke lov til å anbefale deg (du har ikke hørt dette fra meg, med andre ord). Spør i en helsekostforretning i tilfelle, men du får ikke det jeg snakker om her (det er verken giftig, legemiddel eller doping, men kommer under dette regelverket fordi noen av innholdsstoffene ikke har lang nok historie for bruk i Europa).

Næringsinntak

Næringsinntak kan man derimot gjøre ganske mye med på egen hånd. Du har kanskje gjettet at jeg skal si at du må spise sunt, men hva er det? Egentlig er det også veldig individuelt, men det er to ting som gjelder for de fleste. Og det er å være forsiktig med sukker og å få i seg nok grønnsaker. Så kan vi legge til de essensielle fettsyrene, som jo også er viktige for huden. Og hvis du opplever at det er mye mat som trigger utbrudd, kan det hende at du spiser så ensidig at du trenger hjelp av et vitamin/mineraltilskudd for å oppnå tilfredsstillende ernæringsstatus. I tillegg til de essensielle fettsyrene, trenger huden vitamin A og sink for å fungere optimalt. Sink er også viktig for immunforsvaret, så hvis du i tillegg får «alle» virusinfeksjoner, kan det hende både du og huden din har godt av et tilskudd.

Du som lever med en kronisk sykdom, blir ganske sikkert lei av alle restriksjoner du må forholde deg til hele tiden for å holde sykdommen i sjakk. Derfor synes jeg det er lettere å legge til ting enn å ta vekk ting i første omgang. Hvis du legger til en grønnsak til hvert måltid, får du ikke det samme behovet for å spise for eksempel brød og poteter. Med andre ord matvarer som er rike på karbohydrater (ja, jeg vet at dette er omdiskutert). Dessuten har jeg erfart at vann langt på vei kan erstatte melk som drikke til måltider. Litt uvant til å begynne med, men det går greit etter hvert.

Hudpleie

To ting er viktig her: En god, men ikke overdrevet hygiene og en hudkrem som hjelper til med å fjerne de hudcellene som bygger seg opp.

En god, men ikke overdrevet hygiene betyr at du beskytter deg mot bakterier og andre inntrengere uten å ødelegge hudens eget immunforsvar. Det igjen betyr at du må se på hva slags såper du bruker, og unngå dem som er for sterke. Jeg vil heller ikke anbefale sterke peelinger på en hud med psoriasis. Peeling har en tendens til å ta vekk litt for mye av det beskyttende laget av huden slik at det lettere oppstår sår og infeksjoner. Og det siste trenger huden din virkelig ikke!

Ja da, jeg vet at du sannsynligvis har prøvd de fleste hudkremene på markedet, bare for å oppleve at de har begrenset effekt. Visste du at det finnes ett innholdsstoff som «spiser» døde hudceller? Det heter urea eller karbamid, og er ganske riktig urinstoff. Når du velger krem, bør dette stå på innholdslisten. I tillegg bør den inneholde hudpleiende ingredienser, slik at huden din får ro til å bygge seg selv opp igjen. Og unngå  for all del mineraloljer (med mindre du skal svømme over Nordsjøen), for de legger seg som en film på huden og narrer den til å tro at den er fet nok slik at den slutter å produsere det viktige sebumet (talgen). Dermed mister du en del av den naturlige barrieren og huden tørker ut.

Mosjon

Alle vet jo at mosjon er viktig! For huden er det essensielt med et godt blodomløp, så all aktivitet som får hjertet til å jobbe litt ekstra er bra. Men det er et stort MEN. Trener du for hardt uten å sørge for at kroppen får nok påfyll i form av riktig og tilstrekkelig med næring og god hvile mellom øktene, oppfatter kroppen din dette som stress. Og siden stress ikke er bra for deg med psoriasis, skjønner du hva jeg mener. Balanse er viktig, og man må se på helheten her også.

Da håper jeg du har fått noen nye tips om hva du kan gjøre for å leve bedre med psoriasis. Hvis du trenger tips til gode produkter, har jeg dem i «nettbutikken» min (som egentlig ikke er min, jeg bare «låner» litt plass der). Kontakt meg gjerne hvis du vil ha personlig veiledning og hjelp! Du kan både sende meg en melding og sette opp en avtale (live, Skype eller telefon) her

 

Kommenter gjerne hvis du syntes dette var nyttig informasjon.

Hvis du likte det du leste og vil ha flere tips samlet i et dokument, kan du legge igjen navn og adresse i boksen under eller øverst på siden, så får du min guide med 7 steg til en naturlig sunn og frisk hud.

Jeg gleder meg til å høre fra deg!

 Name: Email: We respect your email privacyEmail Marketing by AWeber 

Jeg behandler ikke hudsykdommer, men kan hjelpe deg som har en hudsykdom med å gjøre grep for å leve bedre med den aktuelle sykdommen.

http://www.foodmatters.tv/articles-1/how-to-use-himalayan-salt-crystals-for-healing

 

 

 

 

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*