Selvsabotasje eller å sabotere seg selv

Selvsabotasje eller å sabotere seg selv

Hmm. Sist sa jeg at jeg skulle ha fokus på det positive. Og det neste som kommer opp handler om sabotasje. Selvmotsigende? I så fall er hele livet vårt selvmotsigende. For hva skjer egentlig når du saboterer deg selv?

Selvsabotasje, noen eksempler.

Du har bestemt deg for å være effektiv og gjøre bare det som står på oppgavelista. Men så kommer det en mail du må lese, «jeg skal bare sjekke om det er kommet noen kommentarer på innlegget jeg postet på Facebook i går kveld, det er jo viktig for businessen å vise interesse for dem som følger meg», mens jeg først er i gang med å rydde etter frokosten, kan jeg like godt tørke over hele kjøkkenbenken, og vent, bak kaffetrakteren er det lenge siden jeg vasket….. Og vips, så har hele formiddagen gått. Du spør deg selv: «Hva i alle dager skjedde?»

Eller du har bestemt deg for å være flink  og legge deg tidlig, for du er bare såååå lei av å gå rundt å være trøtt. Men heisann, der kom reprisen av det TV-programmet du gikk glipp av. Og på Facebook var det noen som delte en artikkel du bare må lese. Og oppvaskmaskinen var det visst heller ingen som husket i ettermiddag, så da er det best at du tar den før du legger deg. Vips så er klokka over midnatt, og du innser at det kommer til å bli like vanskelig å komme seg ut av senga i morgen som det var i dag. Dessuten har du vært så aktiv den siste timen at du får ikke sove når du endelig får lagt hodet på puta.

Det verste er vel når du saboterer helsa di. Vi har jo alle et valg, men vi kan vel være enige om at det finnes gode og dårlige valg. Og når det gjelder helse, er vi nok enige om at å røyke og å spise usunn mat er to dårlige valg. Likevel fortsetter du både å spise ting du vet ikke er bra for deg, og den som en gang har prøvd å slutte å røyke, vet hvor vanskelig det kan være. «Jeg skal bare ta en røyk til, spise en sjokoladebit (som ofte blir til en hel plate), hjernen trenger litt sukker så jeg drikker denne brusen med god samvittighet……» og så videre.

En kur mot selvsabotasje?

Alt dette er eksempler på selvsabotasje. Og vet du hva? Jeg skulle ønske det fantes en enkel kur for dette! Jeg har i hvert fall ikke funnet den enda, men leter fortsatt. Et sted langt baki hjernebarken sitter det en liten stemme og sier at du har alle muligheter til å gjøre noe annet enn å sabotere deg selv. Noen påstår at de har funnet løsningen også. Men vet du hva jeg har funnet ut? Når jeg slutter å fokusere på det negative, altså de tingene jeg gjør for å sabotere meg selv, gjør jeg også mindre av dem. Helt borte blir de ikke, men gjør det egentlig noe? Og så har jeg lagt merke til en ting til. Det er at når jeg er trøtt og sliten, tar jeg gjerne valg som ikke er så bra for meg. Den kvelden jeg virkelig hadde hatt behov for å legge meg tidlig fordi jeg er så trøtt, blir fylt med veldig mange «skal bare», slik at sabotasjen egentlig forsterker problemet.

Så har jeg lagt merke til en annen ting også. Og det er at hvis jeg spiser mye dårlig og usunn mat, typisk ferdigmat eller veldig bearbeidet mat, får jeg ikke den energien som skal til for å lage den maten som er bra for meg. Da hjelper det alltid å ha noen enkle grep som kan utføres like lett som å knipse med fingrene.

Ja, det skal være enkelt å ta gode valg, og unngå å sabotere seg selv. Men det kan være vanskelig å komme i gang. Første skritt på veien er å erkjenne for seg selv at det er noe man trenger å endre på. Siden kan man trene på å ta alle de tusen små valgene som fører til akkurat de endringene man vil ha.

Her kan du lese posten som inspirerte meg til å skrive denne artikkelen. Anne Brenneng er bare rå på hjernetrim!

Hva gjør du som saboterer deg selv?

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*