Slik velger du hudpleieprodukter

Slik velger du hudpleieprodukter

Slik velger du hudpleieprodukter som støtter huden din

Snikende rynker og hengende øyelokk er kanskje ikke den helt store naturkatastrofen, men det kan gjøre at du ikke føler deg så bra som du vil føle deg. Spørsmålet er om du bare må godta at det er slik, eller om det finnes produkter i handelen som kan være til hjelp.

En ting er om man skal bry seg om endringene som skjer i huden når man blir eldre. Målet er uansett ikke å se ut som man er 25 hele livet, men du vil helt sikkert ikke si nei takk til å se frisk og opplagt ut. Du synes kanskje det er helt i orden at rynkene og alt det andre kommer når det gjelder andre, men hva med når det skjer med deg? Er det like lett å godta det da?

Hvis du leser dette, er du sannsynligvis en av dem som er mer enn gjennomsnittlig opptatt av å ta vare på huden din. Du har kanskje et problem du har lyst til å få hjelp med, og leter mange steder etter råd og tips. Men det kan være vanskelig å finne ut om det du leser virkelig gir de resultatene som loves. Både du og jeg har vel erfaringer som tilsier at all informasjon ikke er god informasjon. Derfor vil jeg si litt om hva du skal tenke på når du først har bestemt deg for å investere i gode produkter for huden din.

Hva gode hudpleieprodukter gjør

Gode hudpleieprodukter skal gjøre flere ting:

 • De skal hjelpe huden til å holde på fuktigheten, det vil si hindre at vannet fordamper fra huden din.
 • De skal støtte hudens egen funksjon.
 • De skal øke blodgjennomstrømmingen. Det finnes ingredienser som gjør dette, men det beste tiltaket gjør du selv gjennom å øke pulsen gjennom trening.
 • De skal behandle ubalanser i huden.
 • De skal resette de genene som ikke fungerer slik de gjorde da du var ung.

God produkter krever gode ingredienser. Disse må være godt sammensatt, for det finnes ingredienser som ødelegger hverandre hvis de brukes i samme produkt. Hver for seg er det gode ingredienser, og de kan fungere sammen i korte perioder på huden, men de overlever altså ikke sammen i en krem. Dessuten må ingrediensene være så stabile at de tåler lagring. Det betyr at for eksempel vitamin C, som er veldig fordelaktig å bruke i hudpleieprodukter, må pakkes inn slik at den holder seg aktiv helt til du påfører produktet på huden din.

Planteingredienser

Det er veldig vanlig å bruke planteingredienser i hudpleieprodukter. En del planter har en lang historie både som legende og hudpleiende, så dette er i utgangspunktet en bra tanke. Men det er viktig å vite hva man gjør, og passe på at produktet inneholder de stoffene som faktisk virker uten å skape bivirkninger. Som du vet, alt som virker, kan også ha en bivirkning.

Når produsentene velger planteingredienser til produktene sine, finnes det noen ulike strategier for utvelgelse:

 • De går ut og spør leverandørene hvilken kvalitet de kan levere til hvilken pris, og så aksepterer de leverandørens standard.
 • De går ut til ulike leverandører og sier «Dette er standarden. Kan du levere den? Vi kommer til å teste hvert parti, hver plante og hvert blad for innholdsstoffer og forurensning. Hvis du greier det, betaler vi det det koster».
 • De velger å utvikle en metode for å dyrke plantematerialet de trenger selv. Metoden utvikles slik at de kan ha full kontroll på hele dyrkingsprosessen og innholdet av næringsstoffer og virksomme stoffer. Produksjonsprosessen er lukket og veldig skånsom for miljøet.

Det er også viktig å huske at planter er et organisk materiale, så brukt ubehandlet, vil det etter hvert bli ødelagt enten ved at det harskner eller råtner. Derfor trenger man konserveringsmidler, og man trenger å bearbeide materialet slik at man tar vekk de komponentene som kan bli ødelagt. Da er man gjerne allerede på vei vekk fra det naturlige, som er så populært i disse dager.

Gode hudpleieprodukter virker der de skal

Bransjen har gjennom alle tider brukt mye ressurser på å finne og utvikle stoffer som trenger gjennom det ytterste hudlaget. Siden hovedoppgaven til huden nettopp er å være en barriere mot omverdenen og holde fremmede stoffer ute, finnes det veldig få stoffer som faktisk trekker inn i sin opprinnelige form. Grunnen til det er at immunforsvaret i huden vil analysere ethvert stoff som kommer i kontakt med huden og bestemme om det skal få lov til  slippe gjennom eller ikke.

Huden er permeabel, altså gjennomtrengelig, men åpningene er veldig små. I tillegg vil det være prosesser i huden som omdanner fremmedstoffer til stoffer kroppen greier å håndtere, så det er bare noen ytterst få prosenter av selv det som trenger inn i huden som faktisk tas opp av kroppen. Dette betyr også at molekylene som skal inn og virke i de levende hudlagene enten må være veldig små, eller få hjelp til transporten. Galvanisk strøm er en metode som brukes for å få innholdsstoffene lenger ned i huden.

Immunforsvar og hormoner

Mye av hudens immunforsvar blir ivaretatt av hudens pH-verdi. Den skal, etter det jeg har lært, ligge på rundt 5,5, som er på den sure delen av skalaen. Blodet har sin egen pH-verdi på rundt 7, og den vil kroppen jobbe for at skal være mest mulig stabil. Huden er altså en annen historie. Vanlig såpe har en pH-verdi på 8-10, altså basisk. Det skulle jo bety at hvis du vasker deg med såpe, vil hudens pH-verdi bli nøytral. Men det skjer ikke, det eneste som skjer når du bruker en basisk såpe på huden, er at den tørker ut. Derfor tror jeg vi i dette tilfellet må stole på ekspertene og høre mindre på det alternative miljøet (selv om mye av det som foregår på den alternative siden er veldig bra).

Hudens pH-verdi er altså en beskyttelsesmekanisme med sin egen fine balanse. Den styres hovedsaklig av hormoner. Og hormonpåvirkningen endrer seg gjennom livet.

 • Pubertet (fører gjerne til fet hud og kviser)
 • Overgangsalderen (huden blir tørrere og mindre elastisk)
 • Graviditet og amming. Under graviditet blir hud og hår ofte veldig fine (bortsett fra at noen får pigmentflekker), mens ammeperioden ofte virker motsatt.

Hormonforstyrrende stoffer

I den forbindelse må jeg også ta med alt snakket om hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk- og hudpleieprodukter. Før du blir fanatisk, husk at disse produktene er noe av det mest regulerte som finnes på markedet når det gjelder innholdsstoffer. Det betyr ikke at alt som selges er bra, men ingen av produktene skal være direkte helseskadelige. Og at hver gang du spiser en neve blåbær, får du sannsynligvis i deg en større mengde konserveringsstoff i form av metylparaben enn du greier å få i deg ved å smøre huden et helt liv. For ikke å snakke om p-pillene veldig mange damer går på. Da snakker vi endring av hormoner. Husk også at gode og rene ingredienser krever mindre mengde konserveringsmidler for å holde mugg og andre mikrooorganismer unna.

Slik skiller du gode produkter fra dårlige

Konklusjonen på dette blir at gode produkter har gode ingredienser, er godt laget og er godt utprøvde. Det må gjerne ligge en del forskning bak. Mange lager hudpleiprodukter for å øke inntjeningen i selskapet. Det er ikke noe feil i å tjene penger. Jeg får selv inntekt av å promotere produkter, men det kan være en ide å sjekke at produktene faktisk er laget for å forbedre huden din heller enn å fylle lommeboka til produsenten. Gode produkter koster gjerne en del, men du skal likevel ikke la deg lure til å tro at kremer med gullstøv i til 5000 kroner er veldig mye bedre for huden din enn en godt sammensatt nattkrem til 500.

Still meg gjerne spørsmål hvis det er noe du lurer på!

Denne artikkelen ble til av en livesending på Facebook 11.10.2019

Her kan du se sendingen: https://www.facebook.com/frulangoien/videos/425188891710585/

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*