Svettetokter

Svettetokter

Jaja, så var vi kommet i «den alderen» der svetting og hetetokter er en del av hverdagen. Forresten, jeg kan ikke klage. Jeg er «bare» litt varm av og til, det er andre som har det verre enn meg. Uansett, en forespørsel på Facebook  og alle rådene i kjølvannet av den, fikk meg til å sjekke litt nøyere opp og oppdatere kunnskapene litt på dette området. Og det resulterte i at jeg bestemte meg for like godt å skrive en blogg. Jeg er ingen ekspert, og opplysningene du får her er på ingen måte uttømmende. Det meste er basert på egne erfaringer, selv om jeg ikke har prøvd ut absolutt alt.

Flåsete bemerkninger

Og gutter/mannfolk, aircondition eller å flytte til Nord-Norge holder altså ikke. For det første vil landsdelen bli overbefolket av hissige kvinnfolk, og dere frossenpinner skal jo også oppholde dere i samme rom som oss til tider. Skjønner du tegninga? Forresten, er du som mann plaget, kan du gå ut i skogen og jakte på soppen lakkjuke. Den vokser på døde trær og skal være bra for menn i den aktuelle aldersgruppen (hørte jeg prostata?) Reishi

Blodig alvor

Ok, over til alvoret igjen, for den det gjelder er dette blodig alvor for. Det er ikke gøy å ikke være i form, det kan jeg skrive under på! Hvis humøret rammes, er det fryktelig vanskelig å bruke tankens kraft også. Det kan jeg alt om, om enn i en annen sammenheng. Forresten, tipset om aircondition er ikke så dumt, bare det tolkes rett. Klær i lag på lag er smart, bruk gjerne skjerf (jeg ELSKER silke, varmt og svalt på samme tid), og følg med på temperaturen slik at du ikke kler deg for varmt!

Min «guru» når det gjelder råd for egenbehandling av plager heter Knut Flytlie, og har skrevet Vitaminrevolusjonen. Og han gir to råd: Riktig kost/vitamintilskudd og behandling av forsuring i kroppen. Og det var det siste jeg tenkte jeg skulle skrive litt om, siden flere av rådene gikk ut på å ta natron. Som jo nettopp har høy Ph-verdi. Siden det hastet litt vil jeg også gjerne gi det som kan virke fort. Så kommer det sikkert noe om vitaminer og sånt også, for det er min medisin.

Forsuring av kroppen

I følge Flytlie kan forsuring ha både indre og ytre årsaker. De indre skyldes stort sett feilfunksjoner i organene og feil med hormonbalansen. Som igjen KAN være et resultat av mangel på næringsstoffer, men ikke nødvendigvis. Jeg skal la den ballen ligge her og nå.

Forsuring som har ytre årsaker, er, fortsatt i følge Flytlie, følgende

 1. For lite baser i maten
 2. For mye varmebehandlet protein i maten (kokt og stekt kjøtt)
 3. Væskemangel

Dessuten kan det være lurt å unngå for mye sukker, hvetemel, kjøtt (særlig varmebehandlet), innmat og melkeprodukter, samt drikkevarer som kaffe, te, brus, juice og alkohol (bortsett fra rødvin, som regnes som veldig sunt i små mengder).

Behandling

Quick-fix er en teskje natron oppløst i et glass lunkent vann 2 – 3 ganger om dagen. Drikkes mellom måltidene. På litt lenger sikt kan det være verdt å prøve en buljong som skal være basisk:

 • 250 g stangselleri
 • 250 g brokkoli
 • 250 g grønnkål
 • 250 g gulrot
 • 250 g grønne bønner
 • 250 g squash
 • 1 – 2 purre
 • 2 liter vann

Grønnsakene findeles og kokes på svak varme i ca 20 min. Sil grønnsakene fra buljongen. Kan eventuelt tilsettes en vegetarisk buljongterning. Buljongen bør drikkes samme dag av hensyn til vitamininnholdet. Kan også fryses i små porsjoner. Grønnsakene kan du jo mose og bruke som tilbehør til middagen.

Jeg har ikke prøvd akkurat denne oppskriften, men har god erfaring med å koke suppe på rotgrønnsaker (gulrot, kålrot og sellerirot, samt purre) som jeg moser. En liten kuriositet, det er gjort forsøk med å spise most mat kontra biter, og det viser seg at man holder seg lenger mett ved å findele maten.

Foretrekker du råkost, får du en stor porsjon her:

Jettes råkostsmoothie

 • 8 mellomstore rødbeter
 • 6 epler med mye smak (her foreslås Ingrid Marie, men verdt å bruke alle norske epler når de kommer)
 • 10 – 20 mandler (eller valnøtter)
 • 1 ss honning
 • 2 dl fløte eller yoghurt (med melkesyrebakterier)

Epler og rødbeter finrives eller kjøres i blender. Finhakk mandler/nøtter, pisk fløte og bland inn honningen. Denne kan også fryses hvis du ikke greier å drikke den i løpet av et døgn. Siden dette skulle være tips ved hetetokter i forbindelse med overgangsalderen, kan det være verdt å bytte ut fløte/yoghurt med soyamelk (helst økologisk, hvis du får tak i det).

Jeg ville også prøvd ingrediensene i buljongen som juice eller smoothie, enten hver for seg eller sammen. Gjerne med spinat i tillegg. Hvis du trenger mer vann i, bland det med sitronsaft (friskpresset), som til tross for at det er surt skal virke basedannende. Jeg er veldig glad i ingefær (godt for fordøyelsen), så jeg hadde sannsynligvis blandet inn det også.

20130625_195121

Kost for å minske plager ved overgangsalder

Grønne grønnsaker og belgfrukter inneholder mye planteøstrogener, som overstyrer det østrogenet vi har i kroppen (det narrer kroppen til å tro at vi har overskudd). Og det kompenserer for at vi produserer mindre østrogen selv. En annen matvare som inneholder mye planteøstrogener, som er det samme som isoflavoner, er soya. Japanske kvinner som bor i Japan er ukjent med plager ved overgangsalder, men får de samme plagene som oss hvis de flytter til Europa eller USA og overtar vårt kosthold. Tofu nevnes som spesielt bra, fordi det inneholder mye av de proteinene som er mest virksomme. Andre kilder sier at alt som er basert på  hele soyabønner er bra. Det inkluderer soyamel, melk og saus (men pass på saltet i soyasausen).

Spis også masse fet fisk, da omega 3 kan være med på å redusere plagene. Jeg tar omega 3 som tilskudd, ofte i dobbel dose av det som er angitt på pakningen. Pass på å få et tilskudd som er helt rent, velg helst ikke de billigste som er laget av fiskelever. Omega 6 skal vi derimot være mer forsiktige med. Vi får det vi trenger gjennom å spise nøtter og avocado. Dessuten er det viktig å velge riktige planteoljer, som også er kilder til omega 6. De beste er raps-, oliven- og linfrøolje, og helst kaldpresset. Til steking er det kun smør og raps- og olivenolje som duger.

Norske helsemyndigheters anbefaling når det gjeldet inntak av frukt og grønt er 5 porsjoner à 100 g om dagen. Dette kan gjerne dobles. Følg anbefalingene over, og legg til grønnsaker med sterk farge. Inkluder gjerne bær (blåbær er supermat).

Kosttilskudd

Nå har jeg lest det samme to steder (begge er danske, men det få nå så være, siden den ene egentlig er trønder), så da kan jeg gjengi det her. Om du ikke har en diett som stort sett består av økologisk ubearbeidet mat, bør du ta kosttilskudd. Jeg er ekstrem på den fronten, men her kommer et par anbefalinger (fra to eksperter).

 1. Et multivitamintilskudd uten jern. Må minimum inneholde B6, C og E-vitamin. Ta gjerne ekstra tilskudd av vitamin D også. Pass på at det er lett opptakelig, altså organisk bundet, ellers havner det bare i toalettet.
 2. Ta ekstra omega 3. Husk god kvalitet. Det finnes anbefalinger om sammensetning av fettsyrene, er du usikker kan jeg anbefale.
 3. Tilskudd av bioflavonoider.
 4. Tilskudd av mineraler: Selen, sink, magnesium, krom, og gjerne også kalsium og kalium (for å dekke behovet for sistnevnte kan du like gjerne spise bananer, tørkede aprikoser og paranøtter).
 5. Ta det eneste plantebaserte renseproduktet som skrur på igjen de genene som har sluttet å virke. Alle endringer vi opplever (vekst, puberteten, overgangsalderen) skjer fordi gener skrur seg på og av. Vi kan påvirke de mekanismene som ligger bak blant annet med kosten, men det finnes ett tilskudd som virker målrettet mot de genene som skrur seg av når kroppen blir for forurenset. Jeg mener det var dette som tok vekk mine «plager». Det fåes kun i kombinasjon med et dagprodukt som bygger opp igjen energien i cellene (og det trenger du, for når kroppen begynner å bli renset, blir du trøtt!).
 6. De siste anbefalingene (fra en som jobber spesielt med plager i forbindelse med overgangsalderen) er å bruke gurkemeie (godt for leddene), Q10 (godt for hjertet og øker energien) og ginkgo biloba (tempeltre, øker sirkulasjonen i de små blodårene i hender, føtter og hjerne, bedrer hukommelsen, kan virke positivt på hodepine).

Vann og mosjon

Hva du drikker er like viktig som hva du spiser. Minst 2 liter vann, gjerne med de tradisjonelle sitronskivene (jeg er like glad i lime, da). Urtete anbefales, gjerne salvie, som er et gammelt middel brukt blant annet mot hetetokter. Forøvrig ett av mine vidundermidler mot vond hals.  For egen regning vil jeg anbefale grønn te, som inneholder noen sterke antioksidanter. Begrens mengden kaffe og alkohol, og velg ferskpresset juice (ikke fra konsentrat). Press selv eller les på flasken/kartongen. Drikker du mye Farris, husk at kullsyre også er syredannende.

Mosjon trenger ikke å være den utmattende treninga. Det er egentlig latterlig lite som skal til. Jeg leste i dag at 10 – 15 minutter for dagen kan være nok. Eller 30 minutter 3 ganger i uka. Og det skal være bevegelse som gir deg krefter, ikke som gjør deg mer utmattet. Er du i utgangspunktet i god form, husk at du må holde det ved like også i perioder der du er ekstra stresset. Kanskje nettopp da, for å kvitte deg med avfallsstoffer og få fart på maskineriet.

Mental trening for å unngå stress nevnes også. Meditasjon og yoga skal være bra. Husk å puste! Ta noen skikkelig dype magadrag et par ganger om dagen- Gjerne når du har lagt deg. Tre dype pust pleier å gjøre underverker for søvnen. Det samme gjør en dusj lavendel på putevaret.

Hvor får jeg tak i kosttilskudd med god kvalitet?

Jeg hjelper deg gjerne, for jeg har vært gjennom alle de tilskuddene som ikke virker. Legg igjen navn og e-post i boks nr 2 til høyre, så får du flere tips om å holde energien på topp.

PS. Mannfolk, dere skal slippe å tygge seig sopp. Det er noen som har tenkt på dere også, og laget reishi i pulverform i kapsler.

Lærte du noe nytt, eller var dette bare en bekreftelse på det du visste fra før? Legg igjen en kommentar, gjerne med egne erfaringer!

 

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*