Verdens beste jobb

Verdens beste jobb

Slutt på ferien

I dag er det offisielt  den siste dagen av sommerferien min i 2013. En lang ferie med passe mye bra vær. Denne dagen fremkaller alltid et visst vemod, samtidig som dette året kjenner jeg at det skal bli greit å starte opp igjen på jobb. Ikke fordi jeg ikke liker å ha ferie, men fordi jeg liker å gjøre litt forskjellige ting. Og denne sommeren har vært spesiell med mye annet arbeid, Bant annet å sette opp denne bloggen.

Vemod og glede

De to siste ukene har det skjedd litt for mange ting jeg ikke liker så veldig godt også, så det skal bli greit å få noe annet å tenke på. Og ikke minst er det spennende å se hvordan jobben ser ut de neste månedene. Når du jobber på et lite sted med mange forskjellige deltakere, kan variasjonen bli ganske stor selv om jeg som regel har mest nybegynnere.

Og for den som ikke er helt oppdatert, jeg er altså lærer i norskopplæring for fremmedspråklige voksne. Og det er den kjekkeste jobben jeg noen gang har hatt (bortsett fra å lage webside, da).

Ny jobb

Da jeg fikk tilbud om å starte opp med fremmedspråklige, hadde jeg egentlig ikke så veldig lyst. Men jeg hadde ikke noe reelt valg, for det var den jobben de kunne tilby meg etter permisjon, sykemelding og attføring. Hva motstanden min skyldtes? Jeg visste ikke hva jeg gikk til. Og så var det jo så mange merkelige mennesker der! Pratet høyt og rart gjorde de, luktet litt rart også. Og stod i flokk utenfor bygningen. Og er det noe jeg ikke liker, så er det å passere mennesker som står i flokk (har noen veldig negative erfaringer med det, ja). Og hvordan i alle dager kommuniserer du med mennesker du ikke har et felles språk med?

Jobb med utfordringer

Men så begynte jeg, da, og oppdaget at her var det ingen som ville meg noe vondt. Alle var takknemlige for at jeg var der og hva de lærte av meg. Jeg sier ikke at jobben var enkel. Med 8 barn fra 6 til 13 år i en gruppe, asylsøkere fra like mange land, og ingen forstod hverandre. Uten læremidler. Du kan trygt si at kreativiteten ble utfordret. Etter hvert fikk vi inn en morsmålsassistent til dem som trengte det mest, og litt flere læremidler. Noen kom til, og noen reiste under dramatiske omstendigheter. Det gjør noe med både voksne og barn når medelever blir hentet ut av klassen for å bli sendt ut av landet, selv om vi var klar over at det kom til å skje.

Ny hverdag

Da asylmottaket ble avviklet, ble jeg lærer for de voksne. Og nå har vi stort sett bare deltakere som har fått opphold. Og jeg har lært meg et helt nytt fag. Voksenpedagogikk. For det er forskjell på å være lærer for barn og å være lærer for voksne. Når vi i tillegg har mange deltakere med svært liten eller ingen skolegang, forstår du sikkert at utfordringene er annerledes enn de er for barn. Tenk deg at du kommer fra å ha hovedansvaret for husholdningen til en storfamilie der alle er avhengige av deg, til et sted der du ikke forstår noen ting og plutselig blir avhengig av hjelp fra andre. Litt av en overgang, og veldig lett å tape ansikt. Derfor må vi passe på å legge til rette for at alle skal beholde verdigheten. Og at verdighet ikke knyttes til mangel på lese- og skriveferdighet.

Store forskjeller

I den andre enden av skalaen har vi dem som kommer her og har mange års utdanning. De greier seg selv på en helt annen måte, men har også krav på å få et opplegg som er tilpasset. Her snakker vi også om mennesker som må ut av komfortsonen hver eneste dag, så det gjelder å legge til rette for at det er akseptert å gjøre feil. For det gjør alle. Og dummer seg ut. Du skulle bare vært flue på veggen når vi gjør øvelsene for å få taket på de norske lydene.  Mestringsfølelsen lyser desto sterkere i øynene når de får det til.

Gleden

Hvorfor liker jeg denne jobben så godt? Jeg tror det handler om et par veldig viktige ting.

  • Jeg føler jeg utgjør en forskjell for hver enkelt deltaker
  • Deltakerne er i all  hovedsak positive og lærevillige
  • Jeg har gode kolleger
  • Vi har en god tone oss imellom, både lærere og deltakere
  • Jeg blir utfordret på faget mitt
  • Deltakerne gir meg positive tilbakemeldinger

Så kan vi heller diskutere ressurser og uhensiktsmessige lokaler en annen gang, selv om ressurstilgangen er bedre i min bransje enn den er i mange andre deler av skolesektoren.

Har du noen gang opplevd å måtte begynne på noe du i utgangspunktet hadde motstand mot, men som ble en positiv erfaring likevel? Del i kommentarfeltet, da vel.

Så jeg vil ønske alle som jobber med opplæring i en eller annen form et godt nytt skoleår.

Hvis du vil vite litt mer om den andre jobben min, kan du legge igjen navn og epostadresse i boksen ved siden av. Det handler også om opplæring.

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*