Vondt i hodet

Vondt i hodet

Det føles som om hodet sprenges.

Det dunker i tinningen og i nakken. I pannen føles det som det står en elefant og hopper. Kvalmen kommer snikende. Det er vondt å åpne øynene, lyset stikker i alle de vonde punktene og får hodet til å dunke enda mer. Det er verst på den ene siden, eller kanskje det er ett brennende punkt et sted inne i hodet. Migreneanfallet er et faktum.Migrene svart

For noen minutter eller timer siden begynte du å se litt uklart. Kanskje det danset lyn foran øynene dine, eller du så verden i farger du aldri før har sett, og ikke vil se igjen heller. I grunnen var du litt sliten da det hele begynte. Eller du hadde jobbet hardt og gledet deg til noen dager fri. Eller du våknet grytidlig om morgenen og visste med en gang at denne dagen tilbringes best i senga. Nei, forresten, det er ikke sikkert senga er det beste, for hodet må være litt høyt.

Har du noen gang hatt vondt i hodet, vet du hva jeg snakker om.

Jeg hadde det sånn i mange år. Og vet du hva? Jeg gikk på jobb og skole, sprang ut og kastet opp, og gikk inn i klassen igjen og fortsatte å jobbe. Smart? Nei, da. Men med sterk vilje er det mye som går.

Sterke tabletter var følgesvennen. Paralgin Forte knasket jeg som sukkertøy. Da jeg endelig fikk diagnosen og fikk moderne medisiner, gikk det litt bedre. Men hvis du har prøvd dem, vet du at selv om de tar anfallet, blir kroppen litt rar. Akkurat som å kjøre med bremsene på. Jeg sier at bevegelsene blir litt «korte». Har du hatt følelsen vet du hva jeg snakker om.

Her stopper vi opp litt. Hva er egentlig migrene? Og hva utløser anfall?Migrene illustrasjon

Migrene oppstår når blodårene i hjernen først trekker seg sammen, og så utvider seg igjen. Det er utvidelsen som forårsaker smertene. Vanligvis er anfallene ensidige, og veksler mellom å oppstå på høyre og venstre side. Noen , slik som jeg, har anfall som i hovedsak omfatter hele hodet, eller de sitter alltid på samme side. Jeg har også hatt følelsen av å ha en brennende spiker inne i hodet, og den satt alltid på samme sted.

Hvis du har anfall som alltid sitter på samme side er det veldig viktig å oppsøke lege for å få tatt en CT, slik at andre sykdommer kan utelukkes (CT ville jeg forresten alltid be om).

Spør du legen, blir du bedt om å skrive en anfallskalender, og gjøre det du kan for å forebygge. I mitt tilfelle kom anfallene så ofte på slutten, 2 – 3 ganger i uka, at anfallskalender var ikke noe poeng, syntes jeg. Forebygging består i å ikke stresse («veldig lett») og unngå matvarer som er kjente triggere: Rødvin, sjokolade, sterke oster o.s.v. Hormoner kan også ha en betydning (typisk å få anfall to dager før du skal ha mensen). Men dette kan du lese mer om andre steder.

Hos meg var det ingen av disse tingene som trigget.

Vel, for mye rødvin er ikke bra, da. Derimot kunne jeg våkne med anfall fordi jeg hadde bitt tennene sammen om natta. Og da jeg begynte med akupunktur og greide å slappe av i kjevemusklene, begynte jeg å snorke. Så da kom anfallene likevel. Og når jeg innimellom prøvde meg på uvante fysiske utskeielser (gå fort opp bakker og sånt). Eller helt ordinær trening. En liten kuriositet er at magen også ofte reagerte på anfall. Akkurat som om kroppen gjorde alt den kunne for å kvitte seg med giftstoffer. Mye avføring, men ikke nødvendigvis diare. Og tilhørende lettelse i hodet etter toalettbesøket.

Hva har jeg så gjort for å bli kvitt anfallene?

Jeg vet ikke hva jeg har prøvd og ikke prøvd. Magnesium, matrem (en plante), ekstrakt av molter, diverse alternativ medisin….. Mye penger ut og veldig begrenset virkning. Jo, akupunktur hjelper, men det kan også utløse anfall.

Det første som hjalp, er at jeg får hjelp til å puste om natta. Det forteller meg at mine anfall ofte ble utløst av oksygenmangel. Likevel våkner jeg som oftest ikke med migreneanfall selv om jeg ikke bruker pustemaskinen. Litt tung i hodet, bare.

Nøyaktig hva som gjør at jeg ble helt anfallsfri vet jeg ikke. Men jeg har et par teorier, og det handler om kosttilskuddene jeg har tatt de tre siste årene. Nå har jeg tatt kosttilskudd og brukt naturmedisin mye lenger enn tre år, men ikke så systematisk og av så god kvalitet som nå.

Kostholdet mitt er nokså normalt norsk nå, med vekt på mye proteiner og grønnsaker. Jeg spiser hvetemel og bruker ost og syrnede melkeprodukter, og så bruker jeg søt melk i matlaging (drikker mye vann). Drikker kaffe gjør jeg også. Og litt alkohol til fest.

Hormoner

For mange spiller hormonene også en rolle for om man får migreneanfall. Mange jenter/damer får migrene rett før de skal ha mensen. Og når vi vet at hormonbalansen påvirkes av næringsstatus, blir kanskje kosttilskuddene enda viktigere.

Her kommer en liste over det jeg tar.

Jeg har skrevet to andre blogger om emnet tidligere, du kan kanskje kikke der hvis du vil vite mer. Her får du ingen produktnavn, men du kan gå inn og se her for å se det jeg kjøper fra Norge, og her det jeg må bestille fra Nederland. Jeg har bare tatt med det som er relevant for migrenebehandling og blodomløp.Ginkgo-Biloba

 1. Multivitaminer/mineraler/antioksidanter. Viktig at de er organisk bundet slik at kroppen greier å ta dem opp.
 2. Omega 3. Viktig for elastisiteten i åreveggene. Omega 3 har også en svak blodfortynnende effekt, slik at hjertet slipper å jobbe så hardt for å pumpe blodet rundt i kroppen.
 3. Vitamin/mineraltilskudd beregnet for idrettsutøvere. Hjelper kroppen med å reparere seg selv og gjenopprette energibalansen i musklene etter trening.
 4. Ginkgo biloba. Kinesisk tempeltre. Gjør de små blodårene i hjernen mer fleksible. Bieffekt: Varme hender og føtter, samt bedre hukommelse.
 5. Grønn te ekstrakt. Er en kraftig antioksidant og øker energiomsetningen i kroppen.
 6. Innvendig rens for cellene om natta. Inneholder kjente ingredienser som brukes for å minske forsuring av kroppen, samt en teknologi som renser opp på cellenivå (at den virker synes på det som kommer ut litt lenger sør).
 7. Energi for mitokondriene på dagtid. Inneholder hovedsaklig soppen cordyceps sinesis, som hjelper til med å bedre oksygenopptak, samt granateple og litt ginseng. Denne jobber også på cellenivå. Kan kjøpes sammen med 6 (anbefales), men finnes også å få kjøpt alene.
 8. Reishi. Det er også en sopp. Den kalles ofte for soppen for konger, keisere og udødelighet, og er brukt i kinesisk medisin i flere tusen år. Den hjelper immunforsvaret til å fungere korrekt, og er blant annet brukt ved høydesyke.
 9. Glukosamin blandet med barken av hvit pil (salix = en mild form for salisylsyre) og gurkemeie. Dette er ingredienser som primært er gode for leddene. Men siden spenningshodepine noen ganger kan utløse migreneanfall, er den en viktig faktor i det å forebygge.
 10. Q 10. God for hjertet og for å få mer energi. Den kjøper jeg på apoteket.
 11. Fruktjuice. God for magen, faktisk bedre enn tilskudd av melskesyrebakterier for meg, og en antioksidantbombe.
 12. Kjølende gele. Egentlig lagd for føttene, men brukbar også til triggerpunktbehandling.
 13. Smertedempende krem. Du har helt sikkert fått anbefalt å bruke peppermynteolje. Her får du den i kremform og slipper den klissete oljen. For nerden, så er dette også en krem som er testet med dobbel pacebokontrollert blindtest.
 14. Eteriske oljer. Jeg har funnet en peppermynteolje som ikke er klissete, og som lukter helt fantastisk. Lukt kan være en utfordring i forbindelse med migreneanfall. Jeg tåler for eksempel ikke sterke krydderdufter, men kjølige lukter som peppermynte og eucalyptus går fint. En annen olje med blant annet einer og vintergrønn i, har også en fantastisk smertedempende virkning på meg.

Dyrt?

Ja, i penger. Men jeg må ha alt dette for å fungere. Og du kan også ta pauser med enkelte av tilskuddene, rett og slett veksle litt mellom dem hvis du synes det blir for mye. Det jeg anbefaler å begynne med er nr 1, 2, 4, 6+7 og 11. For meg tror jeg det er coctaileffekten som har slått inn. Og det at jeg endelig gir kroppen det den trenger av vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Og du, hvis kroppen får det den trenger, orker du å ta vekk den maten du vet ikke er så bra for deg, og begynne å lage mat som gir deg enda mer energi!

Siden denne artikkelen ble publisert for første gang, er reglene for import av legemidler endret. Og siden både glukosamin og gingko biloba er på legemiddellista, får du ikke bestilt det for forsendelse til Norge. Men om du bor langs svenskegrensa, eller tar deg en Danmarkstur, kan du bestille til en adresse i Sverige eller Danmark (eller et hvert annet europeisk land du reiser til) og ta med deg. Du får også greie produkter på apotek og helsekost med disse to virkestoffene.

Skriv navn og e-postadresse i boksen under, så får du vite litt mer.

 Name: Email: We respect your email privacyEmail Marketing by AWeber 

 

VIKTIG

Disse tiltakene er ingen garanti for å bli frisk fra migrene. Vitaminer, mineraler og urter hjelper imidlertid kroppen til å fungere optimalt, slik at eventuelle plager kan forebygges og du blir i bedre stand til å takle ubalanser som måtte oppstå. Kontakt alltid lege ved mistanke om sykdom.

Jobben er også et ledd i det å unngå å få migrene og andre vondter i hodet, ved å ha det gøy på jobb og unngå stress. Når du bestiller her, får du ca 30% rabatt på varene. Husk å bruke mitt distributørnummer NOW9372141. I mail nr 2 får du også hjelp til å bestille, hvis du legger igjen navn og e-post i boksen ved siden av.

Skriv gjerne en kommentar også, jeg setter veldig stor pris på å høre fra deg.

 

Comments

comments

Speak Your Mind

*